Evenemang

Evenemang under 2020

Kommande evenemang

01.10.2020

Presentation av Nordic Business Ethics Survey 2020

Webbinarium

Adobe Stock 180954505

16:00-18:00 (finsk tid)

Vi har nöjet att presentera andra upplagan av affärsetikundersökningen Nordic Business Ethics Survey. Presentationen genomförs som en livepresentation på webben den 1 oktober.

Nordic Business Ethics Survey undersöker de anställdas uppfattningar gällande etik på arbetsplatsen. 2020 är det andra året i rad som undersökningen genomförs, efter ett mycket positivt mottagande år 2019. Undersökningen har som mål att öka förståelsen för affärsetik och etiskt ledarskap på våra nordiska arbetsplatser. Under livestream-presentationen kommer vi att belysa de mest centrala iakttagelserna från undersökningen, följt av ett föredrag av Enrons tidigare finansdirektör Andrew Fastow. Enron är vår tids största företagsskandal som satt stor prägel på både lagstiftning och förväntningar gällande etiska affärer.

Enkäten har genomförts av Nordic Business Ethics Network. Samarbetspartner: Forensic Risk Alliance, Hannes Snellman, MySpeaker och FINSVE. Presentationen hålls på engelska.

Tidigare evenemang

16.09.2020

Kallelse till årsmöte

Mötet hålls på distans

Ordforandeklubba 800X350

12:00-12:30 (OBS! Finsk tid)

Årsmöte i Finsk-svenska handelskammaren äger i år rum den 16 september 2020 kl. 12:00-12:30 finsk tid.
Mötet hålls på distans. Du kan delta antingen via dator eller genom att ringa in till mötet via telefonen.
Vi ber dig vänligen anmäla dig i förväg. Instruktioner för deltagande i mötet skickas ut till alla anmälda i god tid innan mötet.


16.09.2020

Nordiskt samarbete för ökad export

Webbinarium

Talare700Px 2

14:00-16:00 (finsk tid)

Den nordiska ekonomin och välfärden bygger på framgångsrik export. Var för sig är de nordiska länderna små aktörer på den globala marknaden men tillsammans kan vi erbjuda toppkompetens och innovationer i utvecklingens absoluta framkant.

I webbinariet får du höra fyra nordiska ministrar, nyckelpersoner från det nordiska näringslivet och de exportfrämjande organisationerna i Finland, Sverige och Norge berätta om hur vi tillsammans kan finna vägen ut ur den ekonomiska krisen som covid-19-pandemin har förorsakat.

Välkommen att delta i Finsk-svenska handelskammarens webbinarium som genomförs i samarbete med Norsk-Finska Handelsföreningen Nofi. Moderator: Erik Bäckman, Miltton.

--------------------------------------------

PROGRAM

14.00 Seminariet börjar
Kjell Skoglund, vd, Finsk-svenska handelskammaren
Moderator: Erik Bäckman, Miltton.
Republikens president Sauli Niinistös hälsning framförs

14.10 Jacob Wallenberg
Ordförande Investor och Finsk-svenska handelskammarens fullmäktige

14.20 Anna-Maja Henriksson
Justitieminister i Finland

14.30 Första paneldebatten:
Iselin Nybø, näringsminister i Norge
Anna Hallberg, utrikeshandelsminister i Sverige
Ville Skinnari, utrikeshandelsminister i Finland

15.10 Paus

15.15 Andra paneldebatten:
Ylva Berg, vd, Business Sweden
Nina Kopola, generaldirektör, Business Finland
Håkon Haugli, vd, Innovasjon Norge

15.50 Sammanfattning och avslutning

16.00 Slut


01.09.2020

En hållbar nystart för Sverige och Finland

Webbinarium

Borg O Katainen

14:00-15:00 (svensk tid)

Coronakrisen har skakat om ekonomierna världen över. I Finland och Sverige arbetar regeringarna med att ta fram åtgärdspaket för att rädda jobben och stimulera ekonomin, samtidigt som hållbarhetsfrågorna står i fokus i båda länderna.

Vilka lärdomar kan man dra av tidigare kriser och vilka är de misstag man bör undvika? Hur går omställningen till en hållbar ekonomi till? Och vad är EU:s roll i det här?

Hör Jyrki Katainen och Anders Borg, Finlands och Sveriges finansministrar under finanskrisen 2008-2009, diskutera vilka åtgärder Finland och Sverige bör vidta för att klara den här krisen.

Webbinariet hålls på engelska. Varmt välkommen!

Information om webbinariet
Tid: Tisdag, 1 september 2020, kl. 14.00-15.00 svensk tid
Plats: Zoom-webbinarium
Anmälan: Senast den 1/9 kl. 8:00 via knappen till höger
Arrangörer: Finsk-svenska handelskammaren och Finlandsinstitutet
Moderator: Anders Eriksson, direktör, Finlandsinstitutet


01.04.2020

Vårlunch

Inställt

Ibrahimbaylan 1200Px

INSTÄLLT

På grund av riskerna med coronasmittan och myndigheternas uppmaningar gällande större folksamlingar ställs Finsk-svenska handelskammarens vårlunch i Stockholm den 1 april 2020 in. Santidigt ställer vi även in kryssningen med Silja Line till Stockholm.

Tack för ditt intresse och engagemang.

- - - - - - - - - -

Finsk-svenska handelskammarens traditionella vårlunch äger rum i Spegelsalen på Grand Hôtel den 1 april 2020.
Sveriges näringsminister Ibrahim Baylan talar under rubriken Grön omställning för ökad konkurrenskraft.

Lunchmeny: Panko- och sesampanerad laxfilé, nudelsallad, vårlök och sojaemulsion. Mineralvatten/lättöl. Kaffe och chokladkonfekt.

Lunchen är kostnadsfri för Finsk-svenska handelskammarens medlemmar. Kuvertavgiften är 400 kr inkl. moms för icke medlemmar.

I samarbete med Silja Line arrangerar handelskammaren kryssningar till vårlunchen den 31/3-2/4 2020. Kryssningarna går från Helsingfors och Åbo t/r till Stockholm och inkluderar en A-hytt (hela hytten), tre rätters middag inklusive dryckespaket på utresan, 2 frukostbufféer samt buffémiddag på återresan. Kryssningen från Helsingfors/Åbo kostar 150/100 euro för medlemmar och 200/150 euro för icke medlemmar. I priset ingår även lunchavgiften för vårlunchen. Begränsat antal platser.

INSTÄLLT


18.03.2020

Framgångsrik export

Inställt

Narpesseminariets Talare2

INSTÄLLT

Vi inhiberar seminariet i Närpes 21.3.2020

På grund av riskerna med coronasmittan och myndigheternas uppmaningar gällande större folksamlingar inhiberas Finsk-svenska handelskammarens seminarium i Närpes den 21 mars 2020. Förhoppningsvis har du förståelse för detta.

- - - - - - - - -

Att ta steget ut på den internationella marknaden är nödvändigt för många företag som vill växa och utvidga sin verksamhet. Seminariet Framgångsrik export ger dig information och inspiration för att börja sälja till Norden och övriga exportmarknader.

Talare:
Thomas Blomqvist, minister för nordiskt samarbete och jämställdhet
Mikaela Björklund, fullmäktigeordförande, Närpes stad
Staffan Snellman, exportdirektör, Oy Snellmans köttförädling Ab
Johanna Stenback, producent, Moomin Characters
Anders Ahnlid, Sveriges ambassadör i Finland
Elna Nykänen-Andersson, press- och kulturråd, Finlands ambassad i Stockholm
Vilma Rissanen, Advisor, Business Finland i Stockholm
Kurt-Erik Nordin, VD, NTM
Kjell Skoglund, VD, Finsk-svenska handelskammaren
Susanne Skata, företagare, Sus Productions Ab

Från kl. 09.30 bjuder vi på morgonkaffe. Seminariet inleds klockan 10.00 och avslutas med lunch och en möjlighet till nätverkande.
Evenemanget är kostnadsfritt. Språk: svenska. Simultantolkning till finska.

Gratis busstransport från Karleby via Jakobstad och Vasa. Se tidtabell i anmälningsformuläret.

INSTÄLLT


18.03.2020

Integration och export

Inställt

Tomatplockare2

INSTÄLLT

Vi inhiberar temadagen i Närpes 20.3.2020

På grund av riskerna med coronasmittan och myndigheternas uppmaningar gällande större folksamlingar inhiberas Finsk-svenska handelskammarens temadag i Närpes den 20 mars 2020 samt seminariet följande dag. Förhoppningsvis har du förståelse för detta.

- - - - - - - -

Framgångsrika företag och en stark export är nyckeln till en god ekonomi både lokalt och nationellt. Ett konkret hinder för företagens tillväxt är den brist på arbetskraft som råder i de flesta regioner i landet.

Fredagen den 20 mars har du en möjlighet att bekanta dig med hur Närpes hanterar integrationen av utländsk arbetskraft. Finsk-svenska handelskammaren ordnar då i samarbete med Dynamo Närpes en integrationsdag där vi besöker lokala företag och hör vad Närpes har gjort för att lösa bristen på arbetskraft.

På seminariet Framgångsrik export på lördag 21 mars får du information och inspiration för att börja sälja till Norden och övriga exportmarknader. För lördagens seminarieprogram, vänligen se evenemanget Framgångsrik export här nedanför.

I paketet ingår: Transport med buss från Helsingfors eller Åbo till Närpes på fredag, lunch, företagsbesök under eftermiddagen, gemensam middag med integration som tema. Seminarium på lördag, lunch samt busstransport tillbaka till Helsingfors eller Åbo. Hotellövernattning i Närpes.

Kostnad: Ingen avgift för Finsk-svenska handelskammarens medlemmar och medlemsföretag. Avgift för icke-medlemmar 40 euro.

INSTÄLLT


22.01.2020

När business möter konst

Stockholm

Vart Hav

09:00 - 12:00

Vad händer då business och kreatören möts? Författare, designers, illustratörer, filmskapare och övriga kreatörer tänker inte alltid kommersiellt, men det betyder inte att konst inte kan bli god business. Hur hittar man en gemensam kommunikation där konstnärens integritet, frihet och kreativitet bevaras på samma gång som man skapar något kommersiellt? Och hur kan kreatören tänka mer business?

Moomin Characters, Rights & Brands, Förlaget, SF Studios och ACH architecture tar dig med på en förmiddag i storytellingens, konstens och affärsverksamhetens värld.

Under seminariet gör vi en djupdykning i en av Finlands främsta konstnärers, Tove Janssons resa från anonymitet till global framgång. Vi pratar om hur man balanserar ett varumärke och hur man säljer finländskt innehåll i Sverige. Och avslutar med en titt på nuläget – hur den moderna kreatören kan agera som entreprenör och hur business kan förstå en kreatör.

//PROGRAM OCH TALARE//

09:00–09:15
Hälsningsord
Liisa Talonpoika, Finlands ambassadör
Kjell Skoglund, VD – Finsk-svenska handelskammaren
Johanna Stenback, producent – Moomin Characters

09:15–10:15
Från anonymitet till global framgång – Tove Jansson och Muminvärlden
Kira Schroeder, producent – Moomin Characters
Jonas Forth, VD – All things commerce

10:30–11:30
Då konst blir business
Roleff Kråkström, VD – Moomin Characters
Kristin Tjulander, Marketing & Sales Director – Rights & Brands
Patrick Ullman, VD – Rights & Brands
Andrea Svanbäck, marknadsföringschef – Förlaget
Annika Sucksdorff, Head of Film Production Sweden – SF Studios
Moderator: Johanna Stenback

11:30–12:00
Den moderna kreatören som entreprenör
Ann Charlott Hästö, VD, arkitekt – ACH architecture

En lättare frukost serveras från kl. 08:30 och lunch serveras efter seminariet.

Finlands ambassad, Gärdesgatan 11, Stockholm


11.12.2019

Kreativitet, en väg till framgång

Åbo

Kreativitet

12:00 - 16:00

Upplevelser och storytelling är en grund i många företags varumärkesbygge, vilket i sin tur kräver ett kreativt tänkande som ständigt behöver upprätthållas och utvecklas. Hur kan företag få inspiration från de kreativa näringarna och implementera den i sin egen verksamhet? Hur kan skapandet inspirera och leda till en starkare affärsverksamhet? Dessa frågeställningar diskuteras på Finsk-svenska handelskammarens seminarium i Åbo den 11 december 2019.
Seminariet börjar kl. 13:00. Lunchbuffé och kaffe/te serveras från kl. 12:00.
Seminariespråk: Svenska och engelska. Ingen deltagaravgift. Sista anmälningsdatum: 4 december 2019.

Talare:
- Bengt Kristersson Uggla
- Susanna Rahkamo
- Linus Almqvist
- Johanna Stenback

Presentationer av talarna:

Bengt Kristensson Uggla
Bengt Kristensson Uggla är Amos Andersonprofessor i filosofi, kultur och företagsledning vid Åbo Akademi. Han är också docent i tros- och livsåskådningsvetenskap vid Uppsala universitet och har varit knuten till en lång rad lärosäten. Kristensson Uggla är flitigt anlitad som föreläsare och har tidigare bland annat varit rektor för IFL (Institutet för företagsledning), han har skrivit en lång rad artiklar och ett femtontal böcker, den senaste utkom hösten 2019: En strävan efter sanning: Vetenskapens teori och praktik.

Susanna Rahkamo
Susanna Rahkamo är entreprenör och hjälper företag och organisationer att utvecklas med kreativitet och innovation som drivkraft. Hon disputerade med en avhandling om kreativitetens betydelse för topprestationer. Som professionell idrottare har hon bland annat vunnit Europamästerskapet och VM-silver i konståkning. Hon har flera tunga förtroendeuppdrag inom idrotten och verkar som vice ordförande för Finlands Olympiska Kommitté och som ordförande för Europas olympiska kommittéers Culture and Legacy Commission.

Linus Almqvist
Linus Almqvist lyttade efter studierna till Stockholm och har haft en framträdande roll inom marknadsföring och kommunikation på bolag som Vattenfall, SAS, Barilla, Arla och Barncancerfonden. Numera är han kommunikationsdirektör på Ramboll och ordförande för Sveriges Annonsörers verkställande utskott. Almqvist har flerfaldigt belönats för kreativ marknads- och varumärkeskommunikation. På 1990-talet var han rapartist i bandet Pumpa På. Han är också i år juryordförande i Sveriges Annonsörers effekt och kreativitetstävling, 100-wattaren (SM i marknadskommunikation) som belönar den mest effektiva och kreativa kommunikationen i Sverige under 2019.

Johanna Stenback
Johanna Stenback är en audiovisuell kultur- och evenemangsproducent som brinner för nyskapande och kreativa idéer och höga ambitioner.
I nio år fungerade Johanna som producent för underhållnings- och livsstilsprogram på Svenska YLE. 2011 startade hon sitt eget produktionsbolag, Jokowski på samma gång som hon var med och omformade familjeföretaget Tom Stenback som tillverkar lyxiga elbasgitarr-instrument till ett internationellt företag. Nu verkar Stenback som innehålls- och evenemangsproducent inom Moomin Characters-koncernen.
Med produktioner så som Strömsö, Mat så in i Norden, Venla galan, BY-finnish illustration for children, Project LIV rf. och Nordiska rådets prisutdelning i bagaget och nu med #VÅRTHAV kampanjen och Tove-festivalen i Stockholm som kommande stora produktioner har Johanna en bred erfarenhet.

Språk: svenska och engelska. Ingen deltagaravgift. Anmälan senast den 4 december.

Auditorium Armfelt, Arken, Åbo Akademi, Fabriksgatan 2, Åbo


03.12.2019

Finland och Sverige på den globala arenan

Helsingfors

Reinfeldt Plus Sju

11:30 - 16:00

Två länder med en gemensam historia och en gemensam framtid. Finland och Sverige är konkurrenter inom många branscher men de gemensamma intressena sträcker sig till alla nivåer av samhället. Det ekonomiska utbytet mellan länderna växer i takt med att allt fler företag etablerar sig på andra sidan av Bottniska viken. På seminariet ger ledande beslutsfattare inom näringslivet sin syn på Finland och Sverige i dag.

Medverkande:
Katri Kulmuni, Finlands näringsminister
Fredrik Reinfeldt, Sveriges f.d. statsminister
Emilia Kullas, direktör, EVA
Mikael Staffas, vd och koncernchef, Boliden
Karl-Henrik Sundström, vd och koncernchef, Stora Enso
Kjell Skoglund, vd, Finsk-svenska handelskammaren
Marcus Risberg, vd, Tallink Silja AB.
Moderator är KSF Medias vd Anna Hellerstedt.

Föredragen hålls på svenska och finska. Simultantolkning.

I samband med seminariet arrangerar vi en kryssning från Stockholm t/r Helsingfors den 2-4 december. Se evenemanget ovanför för mer info.

Sista anmälningsdag är den 11 november.

Ombord på Silja Lines fartyg, Olympiahamnen.


03.12.2019

Norden i en turbulent värld

Helsingfors

Kvallsseminariets Talare 800Px

18:00 - 20:30

Den nordiska modellen behöver ständigt uppdateras för att bevara sin konkurrenskraft i en turbulent värld och för att svara på medborgarnas högt ställda förväntningar. Finsk-svenska handelskammaren och Sveriges ambassad i Finland bjuder in till en diskussion med Sveriges tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt och riksdagsledamoterna Elina Lepomäki och Anders Adlercreutz. Yles Nordenkorrespondent Kirsi Heikel är moderator för debatten.

PS. Du är även välkommen att delta i vårt seminarium ombord på Silja Symphony samma dag kl. 11.00. För mer information, se ovan.

Sveriges ambassad, Norra Esplanaden 7A


02.12 – 04.12.2019

Kryssning till seminariet i Helsingfors

Stockholm

2017 Ts Ships Serenade Sami Pitkanen 03

15:30

Följ med oss på en kryssning till seminariet i Helsingfors den 3 december. Kryssningen inkluderar resa tur och retur Stockholm-Helsingfors, inkvartering i egen A-hytt, sjöfrukost på ut- och hemvägen, tre rätters middag inklusive dryckespaket på utvägen samt Grande Buffet-middag inklusive dryck på hemvägen.

Deltagaravgift: Medlemmar 1895 kr, icke-medlemmar 2395 kr. Deltagaravgiften betalas i samband med anmälan.

Sista anmälningsdag till kryssningen och seminariet är den 11 november.

Värtaterminalen


28.11.2019

Finsk-svenska handelskammarens traditionella julträff

Stockholm

17:00-21:00

Finsk-svenska handelskammaren arrangerar sin populära julträff torsdagen den 28 november i bankettsalen på Finlands ambassad. På programmet står mingel, glögg, mat och dryck, julstämning och fina lotterivinster.

Lotterna kostar 50 kr och betalas med Swish eller kort. Vänligen observera att vi inte längre kan ta emot kontanter. Intäkterna från lotteriet går oavkortade till Rena Botten, som drivs av föreningen GUE Sweden.

Vill du skänka vinster? Vi tar emot vinster till vårt lotteri fram till den 15 november. Om du vill skänka en vinst, vänligen ta kontakt med Milena Westman, milena.westman@finsve.com

Ta chansen att skaffa nya kontakter och utvidga ditt nätverk under lättsamma former.

Finlands ambassad, Gärdesgatan 11, Stockholm


22.11.2019

Team Finland talks: Sverige

Internet

9:00 - 10:00

Känner du till hur organisationerna i Team Finland-nätverket hjälper finska företag ut på den svenska marknaden? Vilka utsikter finns i Sverige inför år 2020?

Tillsammans med Finlands ambassad, Business Finland och Finnvera arrangerar vi ett entimmes webinarium om den svenska marknaden.

Anmäl dig till detta Skype for Business-evenemang och berätta vilka behov just ditt företag har med tanke på den svenska marknaden. När du anmält dig får du en inbjudan i form av en Skype for Business-kalendermarkering.

Diskussionen föregås av briefingar från ambassadör Liisa Talonpoika samt Vilma Rissanen, marknadsexpert på den svenska marknaden på Business Finland. Anne Masalin från Finsk-svenska handelskammaren samt Erno Ihto, finansieringsdirektör på Finnvera, ger sammafattningar på vilka tjänster deras organisationer kan erbjuda och svarar på lyssnarnas frågor tillsammans med representanterna från utrikesministeriet och Business Finland.

Webinariets kärnområden handlar om:
- Bio-ekonomi
- Cleantech
- Digitalisering
- Hälsa och välmående
- Livsmedel
- Konsumentinriktad verksamhet
- Smart Mobility

Webinariet hålls på finska.

Webinariet hålls på Internet.


08.10 – 10.10.2019

Hurtigruten med Finsk-svenska handelskammaren

Trondheim, Norge

Hurtigruten 560X270

Välkommen att följa med oss på en delegationsresa med Hurtigruten från Trondheim till Bergen. Vi börjar resan med att bekanta oss med näringslivet och industrin i Trondheim genom företagsbesök. Nästa dag beger vi oss ut i det norska fjordlandskapet ombord på ett av Hurtigrutens fartyg. Under resan kommer vi att ta del av seminarier och diskussioner med näringslivstema.

Deltagaravgiften är 350€ för medlemmar och 500€ för icke-medlemmar.
Medlem får ta med en medföljande person till medlemspris.
Avgiften inkluderar: En övernattning i Trondheim samt kryssning med Hurtigruten från Trondheim till Bergen. Boende i enkel- alt. dubbelrum/-hytt. Alla måltider från tisdag middag till torsdag lunch. Aktiviteter enligt program.
Flygresan t/r Norge arrangeras på egen hand.

Preliminärt program:
8 oktober: Företagsbesök och möte med Trondheim näringsliv.
9 oktober: Start med Hurtigruten. Program och föreläsningar ombord. Upplev Norges vackra kust.
10 oktober: Program och nätverkande fortsätter under tiden fartyget närmar sig Bergen. Eventuellt program och hemresa.

Önskar du redan nu boka flyg rekommenderar vi följande tidpunkter:
8.10.2019 förmiddag: ankomst till Trondheim, Norge
10.10.2019 kvällsflyg från Bergen, Norge

I samarbete med Norsk-Finska Handelsföreningen r.f. och Hurtigruten. Bild: Fabrice Milochau/Hurtigruten


11.09.2019

Verktyg för din internationella framgång

Stockholm

Verktyg For Export

09:00–12:00

Utveckla dina exportaffärer över Bottenviken!

Att ta steget för att nå internationella kunder innebär ofta en omfattande och genomgripande förändring för företaget. Kundernas köpbeteende och preferenser kan skilja sig stort när man gör affärer i grannländerna. Affärsstrukturer, ledarskap, organisation, språk, beslutsvägar, juridik, betalningsvillkor eller bara grundläggande saker som referenser och trygghet vid köp kan se väldigt olika ut. Inhemska lagar kan innebära att du inte kan sälja på en viss marknad, till exempel på grund av en tredje parts immateriella rättigheter.

Under seminariet går vi igenom åtta viktiga steg för en lyckad exportsatsning. Vi berättar också om vilka verktyg som är nyttiga för att nå ett önskat resultat. Seminariet avslutas med mingel och lättare förtäring.

Seminariet är ett samarbete mellan Finsk Svenska Handelskammaren, Business Finland, Finlands Ambassad och Swedexport AB.

Ett motsvarande seminarium kommer även att genomföras i Helsingfors.

Finlands ambassad, Gärdesgatan 11


14.05.2019

Årsmöte och lunchföredrag med Marie Ehrling

Stockholm

Marie E3 Hemsida

11:30-12:00 Årsmöte
12:15-14:00 Föredrag och lunch, kaffe

Finsk-svenska handelskammarens årsmöte hålls i år i Spegelsalen på Grand Hôtel i Stockholm. Årsmötet följs av en gemensam lunch som är öppen för alla inbjudna.

Talare på lunchen är Telia Companys styrelseordförande Marie Ehrling, tillika ledamot i Finsk-svenska handelskammarens fullmäktige. Hon ger sin syn på en telekombransch i förändring. Digitaliseringen och övergången till nästa generations mobilteknologi ställer nya krav och skapar nya möjligheter. Hur viktig är tekniken för att Europa och Norden inte ska bli omkörda när Asien och USA investerar stort i 5G-teknologi? Marie Ehrling talar också om Telias förändring de senaste åren och varför bolaget tar steget in i mediebranschen med förvärvet av MTV i Finland och TV4 i Sverige.

Årsmötet börjar klockan 11:30 och är öppet för handelskammarens medlemsföretag och deras representanter.
Klockan 12:00 öppnar vi dörrarna för alla inbjudna som anmält sig.
Telias styrelseordförande Marie Ehrling håller föredrag med början kl 12:15 varefter Finsk-svenska handelskammaren bjuder på lunch.

Vi erbjuder våra medlemmar möjligheten att kryssa*) med Silja Line från Helsingfors eller Åbo till Stockholm. I kryssningen ingår resa tur och retur från Helsingfors eller Åbo, egen A-hytt, middag och frukost på både ut- och hemresan.
Pris för medlemmar 100 euro, gäller även nya medlemmar. För övriga 200 euro.
Vi erbjuder även ett visst antal flygbiljetter**).
Antalet platser är begränsat.

*) Vi erbjuder även busstransport från Österbotten till Åbo.
**) Mera information om resealternativen återfinns i anmälningsformuläret. Klicka på länken "BOKA" för att visa alternativen.

Grand Hôtel, Södra Blasieholmshamnen 8


03.04.2019

Hur reagerar vi på bristande etik i arbetslivet i Finland, Sverige och Norge?

Helsingfors

Niina Anna Webb

09:00 - 12:30

De etiska frågeställningarna har fått en allt större uppmärksamhet på arbetsplatserna och i offentligheten. De fall av missbruk och kriminell aktivitet som har skapat stora rubriker i media utgör närmast toppen av isberget. I arbetslivet är det många som råkar ut för situationer där det på grund av arbetsgivarens ekonomiska intressen, invanda mönster eller förmannens attityd är lättare att låta bli att reagera än att handla enligt sitt egna samvete.

På Finsk-svenska handelskammarens evenemang presenterar vi resultaten från den första Nordic Business Ethics Survey-enkäten. Vi berättar hur de etiska värderingarna förverkligas på arbetsplatserna i Finland, Sverige och Norge. Skillnaderna mellan länderna är betydande och detsamma gäller för hur man reagerar i etiskt tvivelaktiga situationer.

Enkäten har genomförts av Nordic Business Ethics Networks grundare Anna Romberg och Niina Ratsula med stöd från Forensic Risk Alliance.

Norra Esplanaden 7A


20.03.2019

Vårlunch

Stockholm

11:45 - 14:00

Finsk-svenska handelskammarens traditionella vårlunch är en mötesplats för näringslivet i Finland och Sverige. Talare på vårlunchen 2019 är Dagens Industris chefredaktör Peter Fellman som berättar om sina observationer och synpunkter under rubriken ”USA vänder sig inåt och EU är splittrat. Dags att stärka den nordiska marknaden?”. Fellman återvände i augusti till rollen som chefredaktör för Dagens Industri efter att i två år ha varit tidningens korrespondent i USA.

Lunchmeny: Grand Hôtels Wallenbergare med rårörda lingon, små gröna ärter och potatispuré. Mineralvatten/lättöl. Kaffe och chokladkonfekt.

Lunchavgift: 500 kr inkl. moms. Lunchen är fullsatt.

Kryssningspaket från Helsingfors:
I samarbete med Silja Line arrangerar handelskammaren en kryssning till vårlunchen den 19-21/3 2019. Kryssningen går från Helsingfors t/r till Stockholm med Silja Serenade och inkluderar en singelhytt kategori A (seaside eller promenade), välkomstskål, trerätters middag inklusive dryckespaket på utresan, 2 frukostbufféer samt buffetmiddag på återresan. I priset 200 euro ingår även lunchavgiften för vårlunchen. Sista anmälningsdatum till kryssningen är 24/2 2019. Begränsat antal platser.

Grand Hôtel, Södra Blasieholmshamnen 8


06.03.2019

Nycklar till framgång i Norden

Vasa

Alexander Parleros Webb

09:00 - 18:00

Norden hör till de regioner som har de bästa förutsättningarna att ta klivet in i framtiden och bli en av vinnarna i en digitaliserad värld. Vi har teknologin, kunnandet och fungerande strukturer. För att lyckas måste vi ta vara på våra styrkor och anpassa vårt kunnande och våra samhällen till ett nytt tidevarv.

Vilken typ av ledarskap och kunnande är det som behövs och vad avgör skillnaden mellan framgång och misslyckande? Vilka är de styrkor som vi kan bygga vidare på och vilka brister borde rättas till? Vilka beslut borde de politiska beslutsfattarna ta för att ta den nordiska modellen till nästa nivå? Vad kan vi och vad borde vi göra gemensamt på ett nordiskt plan?

På seminariet stakar vi ut riktlinjerna för framtidens arbete och samhälle.

Seminariet hålls på svenska och finska. Seminariet simultantolkas.

Vasa stadshus, Senatsgatan 1


28.02.2019

Fossil Free Future

Helsingfors

Vindsnurror

08:30-13:00

I samarbete med Vattenfall vill vi inbjuda dig till seminariet:

A society free from fossil fuels within one generation of time – is it possible?

Welcome to Vattenfall’s seminar Fossil Free Future!

We will hear Vattenfall’s Senior R&D Engineer Johan Westin presenting three ongoing partnership projects within the Swedish steel, cement and refinery industries to reduce CO₂-emissions. He will also reveal an upcoming project aiming to address the CO₂-emissions from the chemical industry. Together these industry sectors contribute to 70% of the Swedish industrial greenhouse gas emissions.

Magnus Berg, R&D Portfolio Manager at Vattenfall, will speak about the development of battery technology. What is the role of the batteries in the fossil free future? Can battery cells be combined with sun and other renewable energy sources? What applications are there currently? Are batteries environmentally friendly from a life cycle analysis perspective? You will also meet Pasi Kuokkanen, Managing Director for ELFI who will give the market’s view of the new challenges.

Where? Embassy of Sweden, Pohjoisesplanadi 7A, Helsinki
When? February 28th, 8.30-13.00

The seminar ends with a lunch in the embassy’s banquet hall for those who want to join and continue the conversation with industry peers.

RSVP. Please register before the 20th of February, 2019.

If you have any questions, please do not hesitate to contact Emilia Lepistö at Vattenfall.

Sveriges ambassad, Norra Esplanaden 7A


12.02.2019

Ta kontroll över försäljningen och nå framgång på den svenska marknaden

Helsingfors

Myynnin Murros

08:30 - 12:00

Försäljning och inköp befinner sig i en brytningstid när digitaliseringen ändrar spelreglerna och planeringshorisonten. Många företag går vilse i försäljnings- och marknadsföringsdjungeln. Det viktigaste är förmågan att reagera, eftersom kanalerna, verktygen och köparnas beteende ändras hela tiden. Vi fördjupar oss i detta aktuella ämne på vårt försäljningsseminarium, som leds av Finlands främsta säljcoach, Mika D. Rubanovitsch.

Av tre experter inom internationell försäljning, Tanja Piha (Fondia), Immo Salonen (Giosg.com) samt Martta Riihimäki (Sympa), får vi praktiska exempel på hur man går tillväga för att sälja sina produkter och tjänster i Sverige samt de viktigaste skillnaderna i försäljningskulturen mellan Sverige och Finland.
Kom och ta del av de bästa tipsen för framgång och kunskap!

Ingen deltagaravgift. Seminariet hålls på finska.

Sveriges ambassad, Norra Esplanaden 7A


06.02.2019

När business möter konst

Helsingfors

Fodelsedag Blackpupil M Copy

08:30 - 13:00

Vad händer då business och kreatören möts? Författare, designers, illustratörer, filmskapare och övriga kreatörer tänker inte alltid kommersiellt, men det betyder inte att konst inte kan bli god business. Hur hittar man en gemensam kommunikation där konstnärens integritet, frihet och kreativitet bevaras på samma gång som man skapar något kommersiellt? Och hur kan kreatören tänka mer business?

Moomin Characters, Bulls Press, Rights & Brands, Förlaget, SF Studios och ACH architecture tar dig med på en förmiddag i storytellingens, konstens och affärsverksamhetens värld.

Under seminariet gör vi en djupdykning i en av Finlands främsta konstnärers, Tove Janssons resa från anonymitet till global framgång. Vi pratar om hur man balanserar ett varumärke och hur man säljer finländskt innehåll i Sverige. Och avslutar med en titt på nuläget – hur den moderna kreatören kan agera som entreprenör och hur business kan förstå en kreatör.

Begränsat antal platser. Språk: svenska. Bild: (c) Moomin Characters TM

Sveriges ambassad, Norra Esplanaden 7A.


29.11.2018

Finsk-svenska handelskammarens traditionella julträff

Stockholm

17:00-21:00

Finsk-svenska handelskammaren arrangerar sin populära julträff torsdagen den 29 november i bankettsalen på Finlands ambassad. På programmet står mingel, glögg, mat och dryck, julstämning och fina lotterivinster.

Ta chansen att skaffa nya kontakter och utvidga ditt nätverk under lättsamma former. Vinsten från lotteriet går oavkortad till välgörenhet.

Finlands ambassad, Gärdesgatan 11, Stockholm


27.11.2018

Konsten att bygga varumärke och synas i Sverige

Helsingfors

Fotolia 198414548 S

08:30 - 13:00

Hur ska man gå tillväga för att synas i Sverige och vad skiljer kommunikation åt mellan länderna? Hur bygger man starka varumärken som förmedlar ett budskap och en berättelse till konsumenten?

Föreläsare är Johanna Tidström, vd för somessa.com, Finlands ledande digitala marknadsplats för influencers och företag, Sandra Kastås, PR-konsult på Orakel PR, Catharina Stackelberg, vd för företaget Marketing Clinic och Staffan Dopping, journalist och budskapscoach.

Under seminariet får du bland annat veta hur marknadsföring och säljarbete skiljer sig åt mellan Sverige och Finland, det svenska medielandskapets egenheter och vad som präglar svensk offentlig kultur, PR och kommunikation.

Evenemangets språk är svenska. Evenemanget är fullsatt men kommer att sändas live över internet på adressen http://www.finsve.com/live

Sveriges ambassad, Norra Esplanaden 7 A


06.11.2018

Prog-It Master Class om informationssäkerhet

Stockholm

8:15 - 12:00

Prog-It:s populära serie Master Class-evenemang fortsätter. Denna gång handlar det om  informationssäkerhet - ett öppet och viktigt ämne för alla. Prog-It är värd för evenemanget, som organiseras av F-Secure.

Preliminärt program
08:15 Registreringen startar
08:30 Fika
08:55 Öppningsord - Markku Sirviö, Finsk-svenska handelskammaren
09.00 Prog-It Master Class Keynote speech:
  - Moderna krav på datasäkerhet
  - Säkerhet i molnet
  - Hur man kombinerar dessa?
10:00 F-Secure: Hotlanskap och möjligheter
  - Hur skyddar du ditt företag? Från början till slut
  - Varför är sårbarhetsanalyser kritiskt?
  - Hacka dig själv innan någon annan gör det
  - Klientskydd som byggsten
11:00 Skräckexempel - fallstudie
11:30 Paneldiskussion
12:00 Avslutning

Konferenshotellet Strandvägen 7A, konferensrum 320


25.10.2018

Innovationer driver Norden framåt

Lovisa

Fotolia 173877386 S

08:30 - 13:00

Att framgångsrikt kunna ta fram och utveckla nya innovationer är ett måste för företag och nationer, som vill höra till vinnarna i den globala konkurrensen. Men hur går man från att identifiera en idé till att lansera en färdig produkt eller tjänst?

På Finsk-svenska handelskammarens seminarium ”Innovationer driver Norden framåt” får du veta mer om hur denna process kan göras så effektiv som möjligt! Huvudtalare är professor Kaj Mickos, som utvecklat modellen The Innovation Plant Model, ett produktionssystem för innovationer. Professor Mickos har också utvecklat 72-timmarsracet, en process för att på tre dygn driva nya idéer från definierade problem till marknadsfärdiga tjänster och produkter.

Restaurang Kapellet, Drottninggatan 19


25.10.2018

Glöm motivation, satsa mera på din volitio!

Stockholm

Volitio Okt18

17:00 - 19:00

Snabba förändringar och slimmade resurser i organisationen utmanar ledarskapet kulturellt, organisatoriskt och individuellt. Hur håller du fokus på det väsentliga och får energin att räcka till?

Seminariet handlar om hur du kan leda och utveckla volitio, verkställandeförmåga, på individ- och organisationsnivå. Med internationell forskning och egna erfarenheter som grund belyser vi hur du genom att leda insiktsfullt kan stärka en verkställandeförmögen organisation – långsiktigt och hållbart.

FRÅGESTÄLLNINGAR:
• För att åstadkomma resultat krävs engagemang i målen för fokuserad energianvändning. Men hur ser det ut i verkligheten? En tankeställare från internationell forskning.
• Led från motivation till långsiktigt verkställande, volitio; insikt om vad som styr hur vi utnyttjar alla våra egna resurser samt yttre faktorer för att skapa rätt resultat.
• Läs av folk och fånga upp situationen i din organisation. Genom insiktsfullt självledarskap och självreglering.
• Hur ser du till att förnya din energi för hälsosamt hållbart ledarskap?

Finlands ambassad, Gärdesgatan 11


10.10.2018

Sponsringens betydelse för varumärket

Helsingfors

Hjallis Harkimo Liikenyt

09:00 - 12:00

De summor som finländska företag satsar på sponsring är betydligt mindre i Finland än i övriga Norden. Finland har också färre kända varumärken än till exempel Sverige och Danmark. Starka varumärken och sponsring går ofta hand i hand.

Vad kan ett företag göra för att dra en större nytta av ett sponsoravtal? Vilka rationella argument är det möjligt att använda i valet av sponsringsobjekt? Har kraven på motprestationer ökat? Vad kan vi lära oss av våra nordiska grannar?

Finsk-svenska handelskammarens seminarium Sponsringens betydelse för varumärket ger dig svaren på de mest intressanta frågorna om sponsring. På seminariet talar riksdagsledamoten och idrottsprofilen Harry Harkimo samt Raija Forsman, vd för Lahti Region.

Sveriges ambassad, Norra Esplanaden 7A


25.09.2018

Etik och moral som grund för företags framgång

Stockholm

Karin Henriksson Webb

08:30 - 13:00

Norden har under de senaste årtiondena dominerat jämförelserna över de minst korrumperade länderna i världen. Medborgarnas förtroende för myndigheter och statliga institutioner är starkt. Samma gäller även i de flesta fall för förhållandet mellan arbetstagare och arbetsgivare. Men är allting så bra som det verkar på ytan? Leder den allmänna känslan av förnöjsamhet till att moraliska och etiska konflikter på arbetsplatserna tonas ned?

På seminariet diskuteras hur och varför ett medvetet etiskt handlande i vardagen leder till bättre ekonomiska resultat för företagen. Vi hör också ett antal representanter för ledande nordiska företag berätta om de moraliska och etiska utmaningar som ett bolag möter och om vilka möjligheter som finns till att hantera dem.

OBS! Evenemanget är fullsatt.

Ambassadörens residens, Västra Trädgårdsgatan 13


04.09.2018

Ledarskap ur ett svenskt perspektiv

Helsingfors

Fotolia 157723492 S

08:30 - 13:00

Arbetet som företagsledare är ofta ganska ensamt. Det kan vara svårt att få ärlig feedback på sina tankar, idéer och handlingar. I synnerhet när företagandet får en alltmer internationell dimension.

Affärs- samt ledarskapscoachning kan ge dig de verktyg du behöver för att som företagare leva upp till din fulla potential. Seminariet ger dig en överblick över de viktigaste strategierna när det gäller ledarskap samt modeller och principer för ett hållbart ledarskap i Sverige. Talare är de två kända ledarskapscoacherna och entreprenörerna Peter Höckert och Eva Hyllstam.

Sista anmälningsdatum är den 28 augusti. Begränsat antal platser.

Sveriges ambassad, Norra Esplanaden 7A


04.09.2018

Vad tänker svenska företagsledare om digitaliseringen?

Stockholm

09:00 - 11:00

Vad tänker svenska företagsledare just nu om digitaliseringen och dess framtid? Bilot bestämde sig för att ta reda på det. Företaget intervjuade Chief Digital Officers och andra personer i motsvarande ställning i det svenska näringslivet. Resultatet blev en CDO-barometer – en barometer för att förstå det digitala klimatet.

Vi bjuder in våra medlemmar till lanseringen av den svenska CDO-barometern tisdagen den 4 september. Frukost serveras från 08:45.

Tidigare har barometerundersökningar genomförts i Finland och Polen år 2017. I år genomförde Bilot en barometerundersökning också i Sverige för att kunna jämföra resultaten samt förstå vad som finns på de digitala ledarnas agenda. Vid tillställningen kommer resultaten att presenteras.

Finlands ambassad, Gärdesgatan 11


11.08.2018

Fotbollskväll i Vasa den 11 augusti

Vasa

Fotboll Vasa

16.00 - 21.00

I samarbete med Bock's Corner Brewery inbjuder Finsk-svenska handelskammaren sina medlemmar och samarbetspartners till matchen mellan Vaasan Palloseura (VPS) och Seinäjoen Jalkapallokerho (SJK) den 11 augusti.

Bock´s bjuder på alla sina nya drycker och lokalmat från Österbotten. Samtidigt avhandlar vi temat Nordic Passion. Hjärtligt välkommen!

Begränsat antal platser.

Elisa stadion, Strandvägen 6


12.06.2018

Fotbollsmatch mellan HJK och IFK Mariehamn

Helsingfors

Ifk Mariehamn

17:30 - 22:00

I samarbete med Bock's Corner Brewery inbjuder Finsk-svenska handelskammaren sina medlemmar och samarbetspartners till matchen mellan HJK – IFK Mariehamn i Helsingfors den 12 juni.

Helsingfors – Vasa – Åland är en viktig triangel som kan påverka den globala utvecklingen ifall vi lyckas fokusera rätt.

Bock´s bjuder på alla sina nya drycker och lokalmat från Österbotten Samtidigt avhandlar vi den nordiska modellen som global affärsfördel samt möjligheten att utveckla digitala lösningar för Vasa – Åland, som kunde bli föregångare i Skandinavien.

Hjärtligt välkommen!

För mera information, vänligen kontakta Sture Udd +358 40 9004141, sture.udd@upc.fi
Bild: IFK Mariehamn Fotboll

Telia 5G Arena, Idrottsgatan 5


15.05.2018

Årsmöte

Helsingfors

A M Virolainen

11:45-14:00

Årsmöte i Finsk-svenska handelskammaren hålls i år på Sveriges ambassad i Helsingfors.
Årsmötet är öppet för Finsk-svenska handelskammarens medlemsföretag och deras representanter.
Efter årsmötet talar Finland utrikeshandels- och utvecklingsminister Anne-Mari Virolainen under rubriken "Finland och Sverige - ett dynamiskt radarpar på den globala marknaden".
Därefter bjuder Finsk-svenska handelskammaren på lunch i Sveriges ambassads lokaler.
Bild: Lauri Heikkinen/Statsrådets kansli

Sveriges ambassad, Norra Esplanaden 7A


14.05.2018

Likheter och olikheter i den nordiska affärskulturen

Borgå

Anita Ekwall 560X270

08:30-13:00

Likheterna inom den nordiska affärskulturen är betydligt fler än olikheterna. Därför gäller det att se upp. Det som på ytan ser bekant ut kan innehålla invanda mönster och attityder som skiljer sig stort mellan de olika länderna. De företag som känner till fallgroparna och är beredda att anpassa sig har de bästa förutsättningarna för att lyckas.

Finsk-svenska handelskammarens seminarium ”Likheter och olikheter i den nordiska affärskulturen” ger de verktyg som behövs för att hantera kulturskillnaderna i de nordiska länderna. Huvudtalare är Anita Ekvall som är en av de ledande experterna på affärskultur i Norden. Några företag som är aktiva på den nordiska marknaden delar också med sig av sina erfarenheter.

Seminariet öppnas med ett välkomsttal av Borgå stadsfullmäktigeordförande, riksdagsledamot Mikaela Nylander (SFP).

Finsk-svenska handelskammaren bjuder på frukost och lunch.

Café Cabriole, Biskopsgatan 30


14.05 – 16.05.2018

Gemensam kryssning till årsmötet i Helsingfors

Stockholm

Silja Serenade

15:45

I samarbete med Silja Line har vi möjligheten att erbjuda dig att resa tillsammans med oss till Helsingfors för att närvara vid årsmötet den 15 maj 2018.

Resefakta
Reseperiod: 14-16 maj 2018. Avresa måndagen den 14 maj. Samling i Siljaterminalen i Värtahamnen kl 15:45. Åter i Stockholm onsdagen den 16 maj kl 09:30.
Pris: 1260 kr per person, betalas i samband med anmälan.
Anmälan: Senast söndagen den 6 maj via knappen till höger.
Priset inkluderar: Inkvartering i enpersons Promenade-hytt, trerätters middag inklusive dryckespaket och välkomstdrink på utresan, bufféfrukost i båda färdriktningarna samt Grande Buffé-middag inklusive vin, öl, läsk och kaffe på återresan.
Övrigt: Visst program arrangeras på utresan. Begränsat antal platser. Först till kvarn gäller.

OBS! Om du ännu inte har anmält dig till årsmötet måste du göra detta separat! Det räcker inte med att enbart anmäla sig till kryssningen!

Värtahamnen


26.04.2018

Seminarium om semesteridyllen Finlands västkust

Stockholm

Kanot

10:00 - 13:00

Visste du att den senaste resetrenden handlar om turism i närområdet? I vårt grannland Finland, på andra sidan Bottenhavet, ligger Satakunda – ett landskap som präglas av fantastisk natur och unika sevärdheter. Här finns två medeltida städer, flera världsarv och ett rikt och intressant kulturliv.

Kom och få reda på mer på Finlands ambassad den 26 april!
Den 26 april klockan 10-13 arrangerar vi ett seminarium om Satakunda som resmål på Finlands ambassad, Gärdesgatan 11 i Stockholm. Läs mer om seminariet nedan.

Finlands ambassad, Gärdesgatan 11.


11.04.2018

Bada bastu som en finne

Stockholm

Sauna Stor

09:30 - 12:00

Välkommen till en finsk bastuupplevelse à la Sauna from Finland! Vill du veta mer om den senaste trenden inom hälsobranschen? Hälsofördelarna med traditionell finsk bastu är många: att bada finsk bastu kan jämföras med träning, för under badandet slappnar hjärtat av och blodtrycket sänks. Att bada bastu 4–7 gånger i veckan sänker risken för hjärt- och kärlsjukdomar med upp till 63%.

Finsk-svenska handelskammaren och Sauna from Finland i samarbete med representanter från företag inom bastubranschen välkomnar dig till ett evenemang där du får möjligheten att höra mer om den autentiska finska bastuupplevelsen och varför den är så bra för din kropp, sinne och själ. Seminariespråk är både svenska och engelska.

Anmälan senast 8 april. Begränsat antal platser.

Finlands ambassad, Gärdesgatan 11


19.03.2018

Vårlunch

Stockholm

Casper Von Koskull 2016

11:45 - 14:00

Handelskammarens traditionella vårlunch äger rum på Grand Hôtel den 19 mars.
Lunchtalare: Casper von Koskull, VD och koncernchef för Nordea.
Ämne: Möjligheter och hot i en föränderlig omvärld - från en banks perspektiv.

Casper von Koskull tillträdde som vd och koncernchef för Nordea Bank AB 2015. Casper har ingått i Nordeas koncernledning sedan 2010 då han utsågs till chef för Wholesale Banking. Tidigare har han arbetat på bl a Goldman Sachs International i London, UBS i London samt Citibank i Frankfurt och New York.
Casper von Koskull har en magisterexamen i nationalekonomi från handelshögskolan i Helsingfors.

Lunchmeny: Kräftfylld rödtunga med citrusglaserade rotfrukter och kräftsås.
Smör, bröd, sallad, lättöl eller mineralvatten. Kaffe & chokladpraliner.
Lunchavgift: 500 kr inkl moms betalas i samband med anmälan.
Anmälan: Senast den 12 mars.

Grand Hôtel, Södra Blasieholmshamnen 8


07.03.2018

Etik och moral för företags framgång

Helsingfors

Henrika Frank ¬ Marica Rosengard 2016 1986

9:00 - 13:00

Finland och övriga nordiska länder rankas högt när det gäller frånvaro av korruption. Men är allting så bra som det verkar på ytan?
På seminariet berättar Henrika Franck, forskare i etiskt ledarskap vid Aalto-universitetets Handelshögskola, om hur och varför ett medvetet etiskt handlande i vardagen leder till bättre ekonomiska resultat på ett företag.

I panelen deltar även Per Lyrvall, Sverigechef på Stora-Enso, Kristin Nordström, etik- och hållbarhetschef på SSAB, Ernst Grönblom, delägare och fondförvaltare på Helsinki Capital Partners samt Anna Romberg, Chief Ethics and Compliance Officer på Cargotec.

Seminariet är kostnadsfritt och inkluderar lunch. Sista anmälningsdatum är 28/2 2018.

Sveriges ambassad, Norra Esplanaden 7A


01.12.2017

Exportseminarium i Umeå

Umeå

Fotolia 132945070 M

09:00-12:00

Svenska bolag: Go East. Finska bolag: Go West. Varför? Svaret är enkelt: på andra sidan viken väntar en marknad med oanade möjligheter.

Finland beskrivs ofta som den marknad som är mest lik den svenska. Förklaringen ligger i en liknande affärskultur och en lagstiftning som till stora delar är identisk. Sverige är ofta den första etappen för finska bolag med siktet inställt på den internationella marknaden.

När protektionismen växer blir regionerna viktigare. Kom och lyssna på experternas bästa tips för hur vi kan öka handeln och investeringarna mellan Finland och Sverige.

Umeå


23.11.2017

Jubileumsseminarium: Finland 100 år – vad har uppnåtts, hur gå vidare?

Stockholm

11:30-16:00

Finland och Sverige hör till de mest framgångsrika länderna i världen. Det ekonomiska utbytet mellan länderna är intensivt och många företag är verksamma i båda länderna. Möjligheterna och utmaningarna är till stor del gemensamma. Frågan som både företagen och länderna tvingas ta ställning till är: Hur navigera i en miljö där omställningarna inom såväl teknologin som politiken gör världen oförutsägbar? Finsk-svenska handelskammarens seminarium ger dig en vägkarta in i framtiden.

I programmet deltar bland annat Lars G Nordström, Mikael Damberg, Maria Lohela, Björn Wahlroos, Heidi Schauman, Catharina Stackelberg, Carl Haglund och Lennart Evrell.

Anmälan är stängd. Evenemanget är fullt.

TallinkSiljas fartyg i Värtahamnen


22.11 – 24.11.2017

Jubileumsseminariekryssning till Stockholm

Helsingfors

15:00

För dig som är på väg till vårt jubileumsseminarium i Stockholm den 23.11 arrangerar vi en gemensam överfart till Stockholm ombord på Silja Serenade. Seminariet inleds redan medan fartyget ligger i hamn i Helsingfors. Seminariedeltagarna fortsätter sedan med samma fartyg till Stockholm, där seminariet fortsätter nästa dag med lunch ombord klockan 11.30 i Värtahamnen i Stockholm.

Avgiften på 90 euro inkluderar båtbiljett, tre måltider samt inkvartering i enpersons A hytt.

Anmälningstiden har gått ut. Evenemanget är fullt.

Silja Serenade, Olympiaterminalen, Helsingfors


21.11.2017

Planerar du att utöka din verksamhet till den svenska marknaden?

Övertorneå

11 - 15

Företagstjänsten i Övertorneå arrangerar i samarbete med Finsk-svenska handelskammaren en företagsrådgivningsmottagning den 21/11 2017 i Övertorneå.

Du har möjlighet att boka en timmes kostnadsfri konsultation med etableringsexperten Micael Blomster.

Boka tid: Markku Norrena, +358 40 176 9222 eller på e-post markku.norrena@ylitornio.fi

Kaféet i Övertorneå kommunhus


20.11.2017

Frukostseminarium i Borgå

Borgå

Fotolia 136877046 S

09:00-12:30

Sverige är Finlands viktigaste handelspartner på många områden. Kom och hör om olika aspekter på samarbetet och de möjligheter som finns för finländska företag på den svenska marknaden. Finsk-svenska handelskammarens målsättning är att föra samman företag och personer som är intresserade av det finländska och svenska näringslivet.

Seminariet är kostnadsfritt. Frukost serveras från kl 08.30.
Finsk-svenska handelskammaren bjuder på lunch efter seminariet kl 11.30.
Språk: svenska.
Anmälan: Senast den 15.11.2017.

Café Cabriole, Biskopsgatan 30


01.11.2017

Exportseminarium i Idensalmi

Idensalmi

Fotolia 132945070 M

09:00-12:00

Sverige är ett viktigt exportland för Finland. För många företag blir Sverige den perfekta språngbrädan inför steget ut på den globala marknaden.
Med konkurrenskraftiga och högkvalitativa produkter och en målmedveten satsning på marknadsföring och försäljning finns alla möjligheter att lyckas på den hårt konkurrensutsatta svenska marknaden.
Kom och lyssna på experternas bästa tips för hur du drar nytta av Sverige som exportland!

Seminariets språk är finska.

Iidensalmi kulturcentrum, Kirkkopuistonkatu 9


01.11.2017

Exportseminarium i Kuopio

Idensalmi

Fotolia 132945070 M

14:00-17:00

Sverige är ett viktigt exportland för Finland. För många företag blir Sverige den perfekta språngbrädan inför steget ut på den globala marknaden.
Med konkurrenskraftiga och högkvalitativa produkter och en målmedveten satsning på marknadsföring och försäljning finns alla möjligheter att lyckas på den hårt konkurrensutsatta svenska marknaden.
Kom och lyssna på experternas bästa tips för hur du drar nytta av Sverige som exportland!

Seminariets språk är finska.

Technopolis, Viestikatu 3, Vaahtera-salen


31.10.2017

Hur du lyckas i Sverige

Uleåborg

08:30-12:00

Norden erbjuder en marknad som består av 26 miljoner människor. Här finns en allt mer enhetlig samhällsstruktur och lagstiftning. Att utvidga hemmamarknaden till närregionerna är ett utmärkt sätt att ta steget mot en internationell verksamhet. Men hur säkrar man en lyckad satsning i Sverige? Svar på den frågan får du i detta frukostmöte, som arrangeras av Finsk-svenska handelskammaren.
Vi tar fasta på frågor om internationell konceptualisering, varumärkesarbete och försäljning. Välkommen att höra och diskutera ämnet med oss.

Evenemangets språk är finska.

Uusi Seurahuone, Rantakatu 4


18.10.2017

Exportseminarium i Björneborg

Björneborg

Fotolia 132945070 M

08.30-12.30

Norden utgör en marknad med 26 miljoner invånare, en liknande samhällsstruktur och lagstiftning. En expansion av hemmamarknaden till närregionen är ett utmärkt sätt att ta steget ut på exportmarknaden. Men hur lyckas man i Sverige?
Detta får du utmärkta svar på i detta frukostseminarium om utvecklingen av internationella koncept, försäljning och ekonomistyrning. Välkommen att ta del och diskutera ämnet med oss.

Seminariet hålls på finska.

Restaurang Wanha Juhana, Broesplanaden 1


12.10.2017

Exportseminarium i Göteborg

Göteborg

Fotolia 132945070 M

09:00-12:00

Svenska bolag: Go East. Finska bolag: Go West. Varför? Svaret är enkelt: på andra sidan viken väntar en marknad med oanade möjligheter.

Finland beskrivs ofta som den marknad som är mest lik den svenska. Förklaringen ligger i en liknande affärskultur och en lagstiftning som till stora delar är identisk. Sverige är ofta den första etappen för finska bolag med siktet inställt på den internationella marknaden.

När protektionismen växer blir regionerna viktigare. Kom och lyssna på experternas bästa tips för hur vi kan öka handeln och investeringarna mellan Finland och Sverige.

Handelshögskolan i Göteborg, Vasagatan 1


04.10.2017

Tillsammans - Yhdessä

Torneå

Fotolia 132945070 M

08:00-11:00

Tema 1.
Finland vill under sitt ordförandeskap i Nordiska rådet lyfta fram gränshinder och deras underröjande i politiskt fokus.
Hur undanröja gränshinder? Hur kan man förhindra att nya gränshinder uppstår? Hur ökar man kunskap?

Tema 2.
Möjligheter i grannlandet Marknader i Finland och Sverige
Huvudtalande bl.a Matti Anttonen, Finlands ambassadör Anders Ahnlid, Sveriges ambassadör Kari Kahiluoto, UD Finland Eva Tarselius Hallgren, UD Sverige Kjell Skoglund, VD Finsk-svenska handelskammaren Claes Håkansson, Nordiska ministerrådet, NN Finpro.

Anmälan: paivi.koivupalo@tornio.fi

Aines konstmuseum, Torneå


03.10.2017

Nordkalotten roadshow

Torneå

09:00-16:15

Denna roadshow börjar med ett seminarium om möjligheterna i gränstrakterna kring Torne älv och fortsätter med en rundtur till Svanstein Resort samt gruvområdet i Kaunisvaara.

Middag och övernattning i Torneå erbjuds dem som t ex vill delta i seminariet "Tillsammans", som äger rum nästa dag.

Anmälan senast 29 september till paivi.koivupalo@tornio.fi.

Bothnian Business House, Pakkahuoneenkatu 1


20.09.2017

Tryggt på nätet!

Stockholm

MC picture

15:30-21:00

Prog-IT:s populära Master Class-evenemang får en fortsättning i höst onsdagen den 20/9 2017 under en dag i Sveriges Silicon Valley, Kista. Den här gången är evenemanget inte inriktat på branschkunnande utan på det öppna och viktiga ämnet informationssäkerhet. Prog-It är värd för evenemanget, som organiseras av Commaxx, Sveriges WatchGuard-distributör.

Preliminärt program:

Från 15:30 – Registrering
16.00 – Öppningstal och alla hälsas välkomna. Öppna den moderna kontorsarbetarens verktygslåda. Produktlansering
17.00 – Informationssäkerhet – RansomWare eller trojan
18.00 – Kvällens föredrag – Överraskningsgäst och evenemangets höjdpunkt. Säkert i molnet – tryggt nät?
19.00 – Inofficiell programpunkt – Inledande skål. Nätverksbyggande och småprat, frågor och svar till talarna i panelform. Eventuellt även horror-show efter deltagarnas önskemål
21.00 – Alla som vill går vidare till en krog eller bar i närheten för eftersnack

Anmälningsavgiften är 990 kronor. Evenemanget är kostnadsfritt för inbjudna.

Vi ber dig vänligen uppmärksamma att arrangören tar ut en no-showavgift på 500 kronor från den som anmäler sig men sedan inte dyker upp. Du kan när som helst lämna återbud via länken som du får i din e-postbekräftelse när du anmäler dig.

Commax AB, 
Arne Beurlings Torg 9 A,
Kista


15.09.2017

Exportseminarium i Närpes - staden med sting

Närpes

Fotolia 132945070 M

09:00-13:00

Sverige är ett viktigt exportland för Finland. För många företag blir Sverige den perfekta språngbrädan inför steget ut på den globala marknaden.
Med konkurrenskraftiga och högkvalitativa produkter och en målmedveten satsning på marknadsföring och försäljning finns alla möjligheter att lyckas på den hårt konkurrensutsatta svenska marknaden.
Kom och lyssna på experternas bästa tips för hur du drar nytta av Sverige som exportland!

Frank Mangs Center, Kristinestadsvägen 884, Böle


07.09.2017

Vad är motiverande ledarskap?

Stockholm

Fotolia 71131877 S

15:00-17:00

Hur behöver du vara som chef och vad behöver du göra för att inspirera dina medarbetare för att skapa en motiverande arbetsmiljö? Det får du svar på under föreläsningen.

Evenemanget är kostnadsfritt och arrangeras av Better Future.
Föredragshållare är Aila Kekkonen, Personal- och ledarutveckling.

Finlands ambassad
Gärdesgatan 11


31.05.2017

Frukost tillsammans med Årets Talare 2016 kring välmående på arbetsplatsen

Stockholm

07:30-09:00

Varför vinner en organisation på engagerade och välmående medarbetare?

I samarbete med vårt medlemsföretag Naava bjuder vi in till networking-frukost tillsammans med Naavas experter och Årets Talare 2016 för att forma nya aha-upplevelser kring välmående och produktivitet på arbetsplatsen. Ami Hemviken, Sveriges främsta föreläsare inom beteende och kommunikation, och Naavas egen expert Aslak de Silva delar med sig av tips om hur du skapar en arbetsmiljö där medarbetare trivs och uppnår sitt fulla potential för att skapa en framgångsrik organisation.

Läs mer och anmäl dig nu via länken nedan. Inled din dag tillsammans med oss kring en uppfriskande frukost och tips om hur du tar din arbetsplats till nästa nivå.

KG10, Kungsgatan 8, Stockholm


12.05.2017

Årsmöte

Stockholm

11:45 - 14:00

Årsmöte med lunch äger rum den 12 maj 2017 i bankettsalen på Finlands ambassad.
Finlands ambassadör Matti Anttonen talar under rubriken "Finland i ett nytt världspolitiskt läge".
Separat kallelse utgår till handelskammarens medlemmar under våren.

Finlands ambassad, Gärdesgatan 11


04.05.2017

Sverige - möjligheternas marknad

Helsingfors

Fotolia 132945070 M

15:00-19:00

Sverige är ett viktigt exportland för Finland. För många företag blir Sverige den perfekta språngbrädan inför steget ut på den globala marknaden.
Med konkurrenskraftiga och högkvalitativa produkter och en målmedveten satsning på marknadsföring och försäljning finns alla möjligheter att lyckas på den hårt konkurrensutsatta svenska marknaden.
Kom och lyssna på experternas bästa tips för hur du drar nytta av Sverige som exportland!

Nordiska Investeringsbanken (NIB), Fabiansgatan 34, Helsingfors


11.04.2017

Prog-It Master Class

Stockholm

15:00-19:00

I samarbete med Prog-It arrangerar vi en Prog-It Master Class-eftermiddag med massor av nyttig information kring logistik, flytt och transporter.

Teman:
1. Logistik och spedition, transport och lagring.
Från beställning till körning, förtullning och via terminalen ut till kunden

2. Relocation Business
Företagsflyttar, internationella flyttar och personflyttar - specialbehov inom branschen

Prog-It Oy är ett programvaruhus, som etablerat sig på den nordiska marknaden och levererar specialprogramvara inom logistik och spedition samt transportbranschen.

Finlands ambassad, Gärdesgatan 11


27.03.2017

Vårlunch

Stockholm

hakan buskhe

11:45 - 14:00

Handelskammarens traditionella vårlunch äger rum på Grand Hôtel den 27 mars.
Lunchtalare: Håkan Buskhe, VD och koncernchef för Saab AB.
Ämne: ”Finlands och Sveriges samarbete inom försvarsindustrin”

Håkan Buskhe är verkställande direktör och koncernchef i Saab AB sedan hösten 2010. Han föddes i Örnsköldsvik 1963 och utbildade sig till civilingenjör på Chalmers i Göteborg. Håkan är känd för sitt starka driv och betraktas allmänt som en god relationsbyggare.
Innan sitt uppdrag på SAAB arbetade Håkan bland annat som koncernchef och vd för E.ON Nordic.
Håkan Buskhe är även ledamot i Finsk-svenska handelskammarens fullmäktige.

Lunchmeny: Halstrad laxfilé med citron och persilja, glaserade gula morötter, dillhollandaise och kokt potatis.
Lättöl/mineralvatten. Kaffe och chokladpraliner.
Lunchavgift: 535 kr inkl moms betalas i samband med anmälan.
Anmälan: Senast den 22 mars.

OBS! Alla lunchgäster får en trevlig present med anledning av Finlands hundraårsjubileum!

Grand Hôtel, Södra blasieholmshamnen 8


23.03.2017

Årets teknikspaning med Etteplan

Stockholm

etteplan-teknikspaning

15:00-20:00

Vilka tekniska landvinningar kommer ha störst påverkan på våra dagliga liv?

Välkommen till en energispäckad eftermiddag och kväll, med trendspaningar och diskussioner om möjligheter. Hur kommer den nära framtiden gestalta sig? Det är dags för Etteplans årliga teknikspaningsevent!

I programmet bland annat om att självkörande fordon har förutsättningarna att förändra vårt sätt att transporteras och samhället i stort, ett prisvinnande system för att omvandla överskottsvärme till el, äventyraren Robin Trygg, som är­ nominerad till Årets Äventyrare samt dropin-provkörning av Tesla.
­
Kvällen avslutas sedvanligt med med lättare förtäring och mingel.

Finlands ambassad, Gärdesgatan 11


27.01.2017

Försvarspolitisk paneldiskussion

Göteborg

12:00 - 14:00

Diskussionsämnen:
* Östersjön ur ett försvarspolitiskt perspektiv
* Varför står Gotland i centrum för svensk försvarspolitik?
* Finlands relation till de Baltiska staterna ur ett försvarsperspektiv
* Vilka är Finlands och Sveriges positioner när det gäller förhållandet till NATO?

Medverkande:
* Stefan Wallin - Finlands f.d försvarsminister
* Karin Enström (M) - ordförande i utrikesutskottet, Sveriges f.d försvarsminister
* Kenneth Forslund (S) - vice ordförande i utrikesutskottet

Moderator för dagen är Kjell Skoglund, vd för Finsk-Svenska Handelskammaren i Stockholm.

Dessutom kommer vi gästas av den ryska journalisten och författaren Vera Efron, som kommer ge sin syn på Ryssland och president Putin.

Lecture Hall Dragonen
Sprängkullsgatan 19


17.01.2017

Exklusiv networking-frukost med Naava

Stockholm

7:30-9:15

Inled år 2017 tillsammans med oss och vårt medlemsföretag Naava på en exklusiv networking-frukost.

Nordic Business Forum anländer till Sverige nästa vecka och vi erbjuder en fortsättning till en av världens mest uppskattade seminarier.

Förutom möjligheten till att skapa nya, värdefulla kontakter erbjuder vi dig en möjlighet till att andas och forma nya tankar till sambandet mellan välmående och produktivitet på arbetsplatsen.

Kom och lyssna på Jan Bylund, en av Sveriges mest eftertraktade talare och Aslak de Silva, en världsmästare och expert på team-building. Båda delar med sig av tips för hur du försäkrar dig om att dina arbetstagare arbetar i en omgivning där de trivs och uppnår sin fulla potential.

Njut av frukost tillsammans med våra experter och andra deltagare samtidigt som du får tips om hur du tar din arbetsplats till nästa nivå.

Radisson Blu Waterfront, Nils Ericsons Plan 4, 111 64 Stockholm


09.12.2016

Powerfredag - företagarseminarium i Torneå

Torneå

Välkommen till ett företagarseminarium, vars målgrupp är lokala företagare, näringslivsutvecklare och andra myndigheter.

I samband med evenemanget arrangeras två seminarier:

Klämmer gränsen i skon? Beskattning och sidokostnader
Tid: kl 09.30-11.30 finsk tid

(Lunchbuffé 11:30-12:30)

Öppet diskussionstillfälle: Bioekonomi och energi
Tid: kl 12.30-14.30 finsk tid

Anmälan: senast den 30 november 2016.
Ange om du deltar på förmiddagen och/eller eftermiddagen samt på lunchen (specialdiet)

Aines konstmuseum, Torikatu 2


08.12.2016

ÅboSto matchmaking, Stockholm

Stockholm

EVENEMANGET ÄR INSTÄLLT!

Vänligen observera att detta evenemang är inställt och kommer att flyttas till våren.

- - - - - - - - -

Är du intresserad av att träffa och möjligtvis ingå partnerskap med finska företag från Åbo och västra Finland? Nu har du chansen att göra just det. Den 8 december 2016 anordnar vi, i samarbete med våra kollegor på Åbo Science Park, Swedish ICT/Acreo och Turku Chamber of Commerce, ett matchmakingevent i Stockholm.

Vi får besök från runt 50 finska företag aktiva inom flera olika branscher. De vill nu träffa svenska aktörer inom samma branscher. Själva matchmakingen kommer äga rum på Finlandsinstitutet (Snickarbacken 2) mellan klockan 11 och 16. Det här är ett utmärkt tillfälle att knyta kontakter med finska företagare inom just din bransch och en unik möjlighet att inleda ett affärssamarbete med vår granne i öst.

Icke-bindande anmälan önskas senast den 4 december via anmälningslänken nedan. Välj alternativet "Participants from Sweden".
Evenemanget är kostnadsfritt för deltagare från Sverige.

Finlandsinstitutet, Snickarbacken 2


28.11.2016

Ätbara tallrikar, komposterbara skor - nya sätt att utnyttja cellulosa

Stockholm

Chemarts1600

13:30-16:30

Vad händer i mötet mellan design och materialforskning? Aalto-universitetet har tagit fram ett nytt koncept, ChemArts, där kemi- och designstudenter tillsammans utvecklar nya, spännande och förnybara material från skogen. Ätbara tallrikar, komposterbara skor och förpackningar, slitstarka lampskärmar är exempel på vad man skapat av cellulosa och andra biomaterial. Dessutom har ett forskarteam vid Aalto utvecklat en process som gör att man kan utvinna textila fibrer ur cellulosa på ett hållbart sätt. Med samma teknik kan man även återvinna och skapa nya textilier av bomull. För det här Aalto-universitet tilldelats H&M Global Change Award i början av året.

Var går gränsen för vad man kan göra av cellulosa? Är det här skogsindustrins nya möjlighet till överlevnad? Vad betyder det här för modeindustrin? Och hur gör man business av detta? Seminariet kombineras med en utställning av nya produkter baserade på cellulosa och andra biomaterial.

Varmt välkommen till ett seminarium med finska och svenska experter!
Seminariet är kostnadsfritt. Sista anmälningsdag är 25 november.

Finlandsinstitutet, Sibeliussalen, Snickarbacken 4, Stockholm


24.11.2016

Välkommen till Finsk-svenska handelskammarens traditionella julträff

Stockholm

traditionellt-julbord

17:00-20:30

Finsk-svenska handelskammaren arrangerar sin populära julträff torsdagen den 24 november i bankettsalen på Finlands ambassad. Temat för årets program är grillfest och på programmet står mingel, glögg, mat och dryck, musik, julstämning och fina lotterivinster.

Kom ihåg att reservera kontanter för inköp av lotter!

Ta chansen att skaffa nya kontakter och utvidga ditt nätverk under lättsamma former.

Finlands ambassad, Gärdesgatan 11, Stockholm


17.11 – 18.11.2016

Transfer Pricing In Nordic Countries

Stockholm och Helsingfors

08:30-10:30

Vi vill önska er varmt välkomna på ett frukostseminarium om internprissättning från ett nordiskt perspektiv. Advokatbyrån Bird & Birds skatteexperter från Sverige, Finland och Nederländerna kommer att tala om de senaste uppdateringarna och ge råd om internprissättning. Seminariet arrangeras av Bird & Bird, som är ett av våra medlemsföretag.

Eventtider:

Finland – Bird & Bird, Mannerheimsvägen 8, våning 9, Helsingfors.
tor 17 november kl 08:30-10:30

Sverige – Bird & Bird, Norrlandsgatan 15, våning 10, Stockholm
fre 18 november kl 08:30-10:30

För mer information vänligen kontakta:
Beatrice Waldenström
beatrice.waldenstrom@twobirds.com
+46 727 34 97 70


10.11.2016

Seminariet "Talangernas marknad"

Stockholm

14:00-18:00

6 procent av finlandssvenskarna har flyttat till Sverige efter millennieskiftet. Varför har de gjort det? Vilka är konsekvenserna? Kan Finland bli av med sina talanger och ändå ha dem kvar?

Välkommen till seminariet Talangernas marknad, där vi samlat några av dem som flyttat, den bästa sakkunskapen om de aktuella trenderna och en unikt kvalificerad expertgrupp i ämnet.

Seminariet är ett led i Finska Akademiens 15-årsjubileum och arrangeras som ett samarbete med Finlands ambassad, Finsk-svenska handelskammaren och tankesmedjan Magma.

Finlands ambassad, Gärdesgatan 11, Stockholm


09.11.2016

Vad är det som får samarbete att fungera i grupper?

Stockholm

finsvehuvud

8:30 - 10:30

Välkommen till ett kostnadsfritt frukostseminarium om människors inre drivkrafter. Vid seminariet presenteras en vetenskapligt framtagen metod, Reiss Motivationsprofil, RMP och hur man använder metoden i gruppsammanhang och mellan samarbetspartners.
Föreläsare är Aila Kekkonen, certifierad RMP coach och facilitator.

Finsk-svenska handelskammaren, Finlands ambassad, Gärdesgatan 11, Stockholm


07.11 – 09.11.2016

Asia-Pacific Employment Law Update

Köpenhamn, Stockholm, Helsingfors

08:30-10:30

Mellan den sjunde och nionde november arrangerar vår medlem Bird & Bird frukostseminarier med inriktning på arbetsrätt i Asien. Seminarierna hålls på samtliga Bird & Birds nordiska kontor. Seminarierna belyser den rådande arbetsrättsliga praxisen i Asien och tar upp flera lukrativa aspekter av den asiatiska arbetsmarknaden.

Seminarierna är kostnadsfria och hålls på engelska.

Eventtider:

Danmark – Bird & Bird, Kalkbraenderiloebskaj 4, 2100, Köpenhamn
mån 7 november kl 08:30-10:30

Sverige – Bird & Bird, Norrlandsgatan 15, våning 10, Stockholm
tis 8 november kl 08:30-10:30

Finland – Bird & Bird, Mannerheimintie 8, våning 9, Helsingfors.
ons 9 november kl 08:30-10:30

För mer information vänligen kontakta:
Beatrice Waldenström
beatrice.waldenstrom@twobirds.com
+46 727 34 97 70


03.11.2016

Karelens silkesväg - varuleveranser med tåg till och från Kina

Joensuu

juna

9:00-16:00

Finska och svenska företag importerar mycket varor från Kina sjövägen. Med fraktfartyg tar det c:a 6 – 8 veckor, beroende på transport- och ruttval.

Med järnväg över Ryssland/Kazakstan har man beräknat att leveransen skulle kunna vara framme på ungefär en vecka. Till övriga Norden beräknas 1 till 3 dagar extra.

Öppnandet av en järnvägsförbindelse via Ryssland/Kazakstan skulle kunna innebära snabbare leveranser för företag till och från främre Asien, framförallt Kina.

Låter det intressant?

Välkommen att diskutera ämnet vid symposiet ”Karelens Silkesväg”

Louhela -salen på Joensuu Vetenskapspark, Länsikatu 15, Joensuu


27.10.2016

Informationsmöte om export till Sverige

Alajärvi

13:00-16:30

Inom projektet Kaski – tillväxt och konkurrenskraft inom ledande branscher – arrangeras detta seminarium för att öka kunskapen om de möjligheter som erbjuds finländska små och medelstora företag på den svenska marknaden.

Medverkande:
Juha Lehtineva, projektchef för Kaski-projektet, JPYP Oy
Kjell Skoglund, vd, Finsk-svenska handelskammaren
Micael Blomster, vd, M Blomster Consulting Oy
Pekka Hernesniemi, vd, Vivadec Oy
Kari Rintala Tekes (alternativt Juha Lehtineva JPYP)

Tillställningen är kostnadsfri och öppen för alla intresserade.

Vingården Punainen Tupa, Koskenvarrentie 337, Alajärvi


21.10.2016

80-årsjubileum med seminarium och jubileumsmiddag

Stockholm

80-arsloggor

EFTERMIDDAGENS PROGRAM I KORTHET

Jubileumsseminarium kl 14.00-16.00
"Samspel och inspiration – vägen till framgång på en global marknad"
Inledningsanförande – Jacob Wallenberg, ordförande i Finsk-svenska handelskammarens fullmäktige.
Paneldebatt – debattledare Lars G. Nordström, Finsk-svenska handelskammarens styrelseordförande.
Plats: Grand Hôtel, Spegelsalen. Seminariet är kostnadsfritt.

Jubileumsmiddag från kl 19.00
Välkomsthälsning av Lars G. Nordström, Finsk-svenska handelskammarens styrelseordförande.
En hälsning från republikens president, Finlands president Sauli Niinistö.
Plats: Grand Hôtel, Vinterträdgården. Kuvertavgiften är 800 kronor.

Grand Hôtel,
Södra Blasieholmshamnen 8


04.10.2016

Finlands ekonomiska vägval II

Helsingfors

16:00-20:00

Hur få fart på ekonomin?
Seminariet behandlar Finlands ekonomiska situation ur statens, arbetsmarknadsparternas och de enskilda bolagens synvinkel. Hur få statsbudgeten i balans, hur lindra den stora skuldbördan, arbetsmarknadsparters centrala roll i Finland, hur öka investeringarna och innovationerna i företagen och hur få fart på exporten? Hotar den svaga ekonomiska utvecklingen i Finland välfärdens fundament?
Seminarieordförande är riksdagsledamot Mats Löfström.

G18, Georgsgatan 18, Helsingfors


14.09.2016

Våga vara annorlunda i marknadskommunikation

Göteborg

08:30-10:20

Industrial News Service (INS) arragerar ett kostnadsfritt frukostseminarium tillsammans med Finsk-svenska handelskammaren och Finsk-svenska Affärsklubben i Västra Sverige den 14 september.

PROGRAM

08.30 Frukost
09.00 Inledning
VD Kjell Skoglund, FINSVE
Styrelseordförande Leif Friis, Finska Affärsklubben i Västra Sverige FAIVS
VD Ben Idström, INS Oy/Ab
09.10 ”Våga vara annorlunda i marknadskommunikation”
Informationschef Staffan Sjöberg, Iggesund Paperboard AB
09.30 ”Utmaningen gällande media i dag”
Chefredaktör Peter Håkansson, Process Nordic
09.50 INS’s kunderbjudande
VD Peter Wilcke, INS AB
10.00 Diskussion
10.20 Avslutning

Industrial News Service (INS) är en internationellt etablerad nyhetsbyrå med en synnerligen omfattande mediedatabas som huvudsakligen består av fackpress.

Via databasen når kundernas nyheter ut till ett urval av 100 000 mediekanaler i 160 länder enligt bransch(er). INS har hjälpt industriföretag runt om i världen att nå mediesynlighet redan under mer än 35 år.

INS har kontor både i Helsingfors och Stockholm.

Informationschef Staffan Sjöberg har en lång erfarenhet av marknadskommunikation inom olika områden. Sedan år 1999 har han ansvarat för Iggesund Paperboards Public Relations verksamhet som också inbegriper frågor gällande hållbar utveckling. I den uppgiften ingår att hantera relationerna med internationell fackpress och att se till att Iggesund når ut med sina budskap.

I sitt anförande kommer Staffan Sjöberg att berätta om hur Iggesund Paperboard har lyckats med sin kommunikation genom att våga vara annorlunda.
• Hur skall man som företag göra för att bli synliga i den globala fackpressen?
• Vad kan vi lära oss av Iggesunds erfarenheter och hur skall vi bättre nå ut med vårt budskap och framför allt vilket budskap skall vi ha?
• Det finns idag även ett stort utbud av olika kanaler för kommunikation – hur skall vi veta vilken kanal som är bäst just för oss?

Kockarnas Kök och Catering, Mötesplats Bali, Sydatlanten 6, Skandiahamnen, Göteborg


08.09.2016

Hyperloop i Salo

Salo

10:00-16:00

Under första kvartalet 2017 kommer Hyperloop One att demonstrera en fullt funktionell hyperloop i Nevada, USA. En facilitet för försöksdrift i full skala kommer att byggas för att demonstrera hur Hyperloop One fungerar på nätverksnivå. Detta event kommer att fokusera på en möjlig placering av denna facilitet i Finland, samt de möjligheter detta medför för partners inom företagssektorn och offentliga sektorn i Norden.

Salo gymnasium,
Kaherinkatu 2, Salo


20.06.2016

Welcome to Step Up Investments in Finland @ Fotografiska in Stockholm

Stockholm

miltton fotografiska

16:00 - 18:30

Swedish interest in investing in Finland is greater today than in many years. Miltton Labs is therefore gathering key figures in Swedish-Finnish relations to share their experiences and discuss their plans and ventures in Finland.
Arranged by: Miltton Labs

PROGRAM 20TH JUNE:

16:00 Arrival and registration at Fotografiska F2 for mingle and drinks

16:30 Welcome
Fredrik Andersson, CEO and Founder Miltton Labs Stockholm

16:30 Why the industry matters and it's possibilities ahead
Marcus Wallenberg, Chairman of the Board, Investor

16:40 The potential to Step Up Investments In Finland
Jorma Ollila, Chairman of the Board Miltton Group

16:50 Regional trade and investment trends
Maria Rankka, CEO Stockholm Chamber of Commerce

17:00 Current trends in Sweden-Finland business relations
Kjell Skoglund, CEO – Finnish-Swedish Chamber of Commerce (FINSVE)

17:10 Active ownership for increased growth
Elisabeth Thand-Ringqvist, Chairman of the Board of SVCA – Swedish Private Equity and Venture Capital Association, Member of the Board of FINSVE

17:20 Venture Capital investments trends
Christoffer Häggblom, Co-founder of Rite Ventures

17:30 Real Estate investments trends
Urban Edenström, Owner of Niam and Newsec

17:40 Fintech investments trends
Johan Lundberg, CEO and Owner of NFT Ventures

17:50 The way forward
Calle Haglund, Former Minister of Defence in Finland, Partyleader Svenska Folkpartiet in Finland, Board member Miltton Group

18:00 - 18:30
Mingle and mixer

Fotografiska, F2,
Stadsgårdshamnen 22, Stockholm


01.06.2016

Motivation och hur våra motiv påverkar samarbetet

Stockholm

17:30-20:00

För att andra ska förstå dig och du andra, hjälper det om ni har kunskap om varandras inre behov och motiv.

Välkommen till ett kostnadsfritt seminarium om Reiss Motivationsprofil, RMP.

Vid seminariet presenteras en empiriskt framtagen metod, Dr. Reiss Motivationsprofil, RMP och input från forskning kring det. Förståelse om sina egna och andras motiv förbättrar bl.a. relationer, samarbete, engagemang och förtroende. RMP kan användas vid individ- och grupputveckling, team building, etc. RMP hjälper också att förstå hur individer bättre kan integrera privatliv och arbetsliv, genom att se var individen hämtar kraft och hur hen jobbar effektivt. Mer information om RMP, v.v. läs på hemsida: http://www.rmp-nordic.com

Smörgåsar, kaffe/te och juice serveras.

Anmälan senast 30 maj. Deltagarantalet är begränsat till 12 personer.

Hagagatan 50, Stockholm


25.05.2016

Engineering with a difference - eftermiddagsseminarium

Stockholm

etteplan sem

15.00-20.00

Möt människor och teknik som utmanar det invanda. Välkommen till ett inspirerande evenemang den 25 maj!

I en teknikutveckling som är revolutionär snarare än evolutionär blir morgondagens vinnare de företag som snabbast förstår nya förutsättningar och anammar nya möjligheter - det vi kallar "Engineering with a Difference". På scen även Aron Andersson - en äventyrare som sannerligen utmanar det invanda. Välkommen till Finland Ambassad för inspirerande föredrag och mingel!

TIDER
15:00 Dropin med provkörning av Tesla
16:00 REGISTRERING & MINIEXPO
Battery Technology, Plant Engineering, Provning & Verifiering,
MedTech, Obemannade farkoster & Teknisk Dokumentation.
16:30 PROGRAM
Aron Andersson om sina äventyr på hjul
Teslas svenska försäljningschef Andy Rietschel
MedTech-företaget NeoDynamics presenterar nytänk
IoT - från Hype till "vardagsmat"
18:15 Lättare förtäring & mingel
20:00 Avslut

Deltagandet är kostnadsfritt.
Säkra din plats genom anmälan då antalet platser är begränsat. Sista dag för anmälan är 20:e maj.

Finlands Ambassad, Gärdesgatan 11


19.05.2016

Att hitta balansen mellan stress och återhämtning

Stockholm

08:00-10:15

Kom med på ett seminarium där vi hjälper er att öka förståelsen för hur de dagliga valen i era liv påverkar ert välbefinnande. Välbefinnande uppstår på jobbet, på din fritid och när du sover. Stress är inte nödvändigtvis något negativt, men långvarig stress tillsammans med otillräcklig återhämtning kan på sikt öka risken för stressrelaterade sjukdomar. Vi hjälper er lära känna signalerna och ger tips och idéer hur var och en av er kan hitta balansen mellan stress och återhämtning i vardagen.

Anmäl dig senast 2 maj.

Sheraton Stockholm Hotel, Tegelbacken 6.


18.05.2016

Årsmöte med tal av minister Anne Berner

Helsingfors

Anne Berner henkilokuva10

11.45-14.00

Talare på årsmötet är trafik- och kommunikationsminister samt Ålandsminister Anne Berner.
Evenemanget är fullsatt.

Sveriges ambassad,
Norra Esplanaden 7A, Helsingfors


28.04.2016

Lunchseminarium om fakturahantering och betalningar

Stockholm

11:00-13:00

Heeros, som levererar internationellt erkända molntjänster för effektivisering av ekonomi- och redovisningsprocesser, finns nu även i Sverige. Det faktum att vi har över 270 redovisningsbyråer bland våra kunder visar att vi lämpar oss lika väl i redovisningskonsulternas vardag som på den interna ekonomiavdelningen. Över 7000 organisationer i Finland, Sverige och Holland effektiviserar löpande sin verksamhet med Heeros tjänster.

På seminariet visar vi hur ni enkelt kan hantera hela fakturaflödet från mottagande till betalning via Heeros tjänst samt går igenom de nu allt mer aktuella kraven på att skicka och ta emot e-faktura och hur man kommer igång.

World Trade Center, Klarabergsviadukten 70


26.04 – 28.04.2016

Företagarresa till norra Sverige

Torneå

Norra Sverige och Nordnorge är en region i stark omvandling med många möjligheter. Nu arrangerar vi i samarbete med flera aktörer en tre dagars företagarresa till denna region.

Samling på Park Hotel Torneå


08.04.2016

Bli framgångsrik i Sverige (Tammerfors)

Tammefors

kl 08.30 -
11.00

Evenemanget kommer att hållas på finska och riktar sig mot finska företag som vill veta mer om marknadsmöjligheterna i Sverige.
Mer information på FINSVEs finskspråkiga hemsida.


07.04.2016

Bli framgångsrik i Sverige (Björneborg)

Björneborg

kl 08.30 -
11.00

Evenemanget kommer att hållas på finska och riktar sig mot finska företag som vill veta mer om marknadsmöjligheterna i Sverige.
Mer information på FINSVEs finskspråkiga hemsida.


07.04.2016

De hetaste trenderna inom Customer Experience

Stockholm

Nu har du möjligheten att få en blick på de hetaste trenderna inom Customer Experience i 2016. Feedbackly och GoExcellent välkomnar dig på frukostseminarium.

Arrangören bjuder på frukost under seminariet.

Sheraton Stockholm Hotel, Tegelbacken 6


06.04.2016

Bli framgångsrik i Sverige (Uleåborg)

Uleåborg

Kl 08.30 -
11.00

Evenemanget kommer att hållas på finska och riktar sig mot finska företag som vill veta mer om marknadsmöjligheterna i Sverige.
Mer information på FINSVEs finskspråkiga hemsida.


05.04.2016

Frukostmöte om digital marknadsföring

Sheraton Stockholm Hotel

liana

08:30 - 11:00

Kom och lyssna på de senaste trenderna inom digital marknadsföring och best practice inom marketing automation, e-postmarknadsföring och kommunikation. Agendan är fullspäckad med användbara case och tips för digital marknadsföring.

Passa på att boka 15 minuter gratis rådgivning med våra experter i Stockholm. Rådgivningen kan hållas vid lämplig tidpunkt innan eller efter eventet. De som bokar en konsultation kommer att bli kontaktade för att vi ska kunna hitta en tid som passar.

Eventet är gratis och frukost ingår

Tegelbacken 6, 101 23 Stockholm


21.03.2016

Vårlunch

Stockholm

kl 11.45 -
13.30

Band som brast och återknöts: Finland och Sverige
Lunchtalare Jörn Donner

Jörn Donner är en av Nordens mest kända kulturpersonligheter: filmregissör, kritiker, författare och före detta politiker.
1978-82 var han VD för Svenska Filminstitutet. Han har gett ut mer än sextio böcker och regisserat ett tjugotal filmer.
2013 gav han ut en tusensidig redovisning vid namn Mammuten, 2014 utkom romanen Son och far och 2015 Lilla Mammuten samt Sverige Resor i ett främmande land.

Anmälan senast 16 mars.

Adress: Spegelsalen, Grand Hôtel, Södra Blasieholmshamnen 8, Stockholm


10.03.2016

Boardingpass frukostseminarium: Deklarera via mobilen, vem hade trott på det?

Stockholm

niklashuss

07:30-09:30

Skatteverket har under de senaste åren toppat Servicescore-mätningarna för de offentliga förvaltningarna. Skatteverket lyckades förvandla sig från en stelbent, byråkratisk och kontrollerande myndighet till Sveriges modernaste servicemyndighet. Hur gick det till? Skatteverkets digitala transformation var ett äventyr, från att ändra strategier och affärsmodeller till att ändra organisationskultur. Transformationen blev en success-story! Och - kan Skatteverket, då kan det privata näringslivet också!

Niklas Huss, som var ansvarig för att utveckla Skatteverkets processer under transformationen, kommer att berätta om de viktigaste framgångsfaktorerna och fallgroparna i projektet och koppla ihop det med exempel från privata näringslivet. Han kommer också att berätta för oss om framtiden, de nästa stora kliven inom digitalisering.

Välkommen att lyssna och inspireras av ett seminarium av Boardingpass nätverkskandidat i samarbete med FINSVE.

Program:
7.30 - 8.00 Frukost och mingel
8.00 - 9.00 Seminarium
9.00 - 9.30 Avslutning

Anmälan senast den 3 mars.

Hotel Birger Jarl
Tulegatan 8


07.03.2016

Företagarlunch i Stockholm - träffa företagare från Finland

Stockholm

11.00 - 14.00

Välkommen på ett intressant lunchseminarium med möjlighet att träffa företagare från Finland med intresse av att etablera sig i Sverige.

Föredrag av Jarmo Viinanen, Finlands ambassadör, Kjell Skoglund, verkställande direktör på Finsk-svenska handelskammaren samt Günther Mårder, verkställande direktör på Företagarna i Sverige.

Finlands ambassad, Gärdesgatan 11, Stockholm


17.02.2016

Frukostseminarium: Har du tillräckligt med kapacitet för att bemöta utmaningarna i arbetslivet?

Stockholm

start

kl 08.30 -
10.30

Förändringar i näringslivet skapar dagligen nya utmaningar för företag och individer – Har du tillräckligt med kapacitet för att behålla och uppdatera dina egna kunskaper kontinuerligt, så att du orkar möta de här utmaningarna? Hur kan du påverka din kapacitet och bidra till mer energi och ork? Kom med på detta frukostseminarium, så tar vi reda på det tillsammans. Alla deltagare får möjlighet att kostnadsfritt mäta sin egen kapacitet under seminariet!

Ironcoaching AB är specialiserat på individens holistiska välbefinnande och ett framgångsrikt ledarskap. Vi erbjuder ett brett register av hälsofokuserade ledarskapstjänster, coachning, fysiska aktiviteter, idrott-, motion-, och utbildningstjänster.

Jyrki Kinnunen är grundare och delägare i Ironcoaching AB i Sverige. Han fungerar till vardags som verkställande direktör och coach för företagsledare. Jyrki har tidigare arbetat bl a som verkställande direktör för NOFA Lifts you up! samt som försäljningscoach inom flera olika branscher.

OBS! Ta med ditt ID-kort till evenemanget!

Välkommen!

Anmälan: senast 14 februari via anmälningsformuläret.
(Begränsat antal platser)

Finsk-svenska handelskammaren
(Finlands ambassad)
Gärdesgatan 11, 115 27 Stockholm


28.01.2016

Export Österbotten - ta kronorna hem från Sverige!

Ylihärmä, Finland

Kl 13.30-
18.30

Välkommen till Kauhava till ett näringslivs seminarium som arrangeras av Södra Österbottens handelskammare, Finsk-svenska handelskammaren, Kauhava stad och PohjolaNordens distrikt i Österbotten. Seminariets tema är hur man kan öka export till Sverige.

SEMINARIEPROGRAM

Kl 13.30 Kaffeservering
Kl 14 Seminariet öppnas
- stadsdirektör i Kauhava Markku Lumio

- Finland behöver Sverige - VD Kjell Skoglund, Finsk-svenska handelskammaren
- VD Håkan Forss, Viexpo

Kl 15.10-15.40 Paus för förfriskning och kontaktbindning

- VD Mikael Kvist, Botnia Business Services Oy Ab

Sveriges sak är vår!
- VD Markku Hautanen, Skaala Ab
- VD Pirjo Pystykoski-Sopanen, Lennol Ab

Sammandrag och slutdiskussion
- VD Pertti Kinnunen, Södra Österbottens handelskammare

Kl 17.30 Buffet

Vänligen anmäl dig senast den 25 januari.

Kauhava, Härmän kuntokeskus, Vaasantie 22, 62375 Ylihärmä


21.01.2016

Kan digitaliseringen bli ditt företags framgångsfaktor?

Stockholm

kl 17.00 -
20.00

Välkommen på FINSVE medlemsmingel hos Grant Thornton! Under kvällen kommer vi att reflektera över om digitaliseringen kan bli ditt företags framgångsfaktor samt på vilket sätt Grant Thornton kan vara en samarbetspartner i en digitaliserad ekonomi.
Vikten av god skatterådgivning kommer också att belysas genom pedagogiska case.

Vi bjuder på välkomstdrink med tilltugg samt mingeltallrik med dricka (vin/öl eller alkoholfritt).

Anmälan: senast 18 januari.

Adress: Grant Thornton, Sveavägen 20, Stockholm


29.10.2015

ECB:s penningpolitik och de nationella centralbankerna - Erkki Liikanen, chefdirektör för Finlands Bank

Stockholm

Erkki Liikanen

11:45

Erkki Liikanen har varit sedan 2004 chefdirektör för Finlands Bank. Den tidigare EU-kommissionären, ambassadören och finansministern hör till de långvarigaste medlemmarna av Europeiska centralbankens råd (ECB-rådet). Erkki Liikanen är ordförande i ECBs revisionskommitté, som har till uppgift att stärka organisationsstyrningen i ECB och i Eurosystement. Han är också styrelseledamot i Internationella Valutafonden (IMF). På lunchseminarium får vi även veta om det ekonomiska läget i Finland.

Tid 29.10.2015, kl.11.45 -12.30 lunch, seminarium kl.12.30 - 14.00

Finlands ambassad
Plats Gärdesgatan 11
11527 Stockholm


05.10.2015

Höstlunch: "Leva och leda i Finland – reflektioner över mina Wärtsilä-år" Wärtsilä Abp:s VD och koncernchef Björn Rosengren.

Stockholm

Björn-Rosengren

05.10.2015 12:00

Björn Rosengren har sedan 2011 varit Wärtsiläs koncernchef i Finland. Han flyttade till Helsingfors från Shanghai, där han har arbetat som affärsområdeschef för Atlas Copco Construction och Mining Technique under åren 1985-1995. Björn Rosengren har erfarenhet av ett antal ledande positioner inom internationella affärsverksamheter. Rosengren börjar som VD och koncernchef för Sandvik AB den 1 november 2015.


Spegelsalen, Grand Hôtel
Södra Blasieholmshamnen 8
Stockholm


24.09 – 25.09.2015

Nätverkskryssning i skärgården

Stockholm

24.9.2015 17:00 – 25.9.2015 15:30

Finsk-svenska handelskammaren växer så det knakar. Medlemsantalet har ökat med närmare 70 företag sedan årsskiftet. Detta vill vi fira genom att tillsammans med Viking Line bjuda dig till en nätverks- och seminariekryssning i skärgården den 24-25 september.
Det blir en givande och späckad tillställning med intressanta företagspresentationer, god mat, trevligt sällskap och nya, viktiga kontakter ombord på Viking Cinderella. Ta tillfället i akt och följ med oss på en inspirerande och givande kryssning i positiv FINSVE-anda.
Tid: Torsdagen den 24 september kl 17.00 - fredagen den 25 september kl 15.30.Vikingterminalen, Stadsgårdskajen
Stockholm


16.09.2015

Cybersäkerhet med Sean Sullivan, Security Advisor, F-Secure

Stockholm

9.00-10.30. Frukostserveringen börjar kl. 8.30

Sean Sullivan diskuterar säkerhetsfrågorna inför en global publik i aktiv kommunikation med media. Hans arbete med att göra tekniken mer tillgänglig syns bäst i bloggen Labs Blog. Här tar Sean upp frågor som rör säkerhet, personlig integritet och teknik.

Finlands ambassad
Gärdesgatan 11
Stockholm


10.07.2015

Fart på försäljningen – hur öka exporten till Sverige & Norge

Kristinestad

Finsk-svenska handelskammarens VD Kjell Skoglund

Kulturhuset Dux
Sjögatan 21
Kristinestad