Nyheter

"Handelskammaren står starkare än någonsin"

Tage Erikson
"Handelskammaren står starkare än någonsin"

I artikelserien om Finsk-svenska handelskammarens styrelsemedlemmar berättar vår skattmästare Tommy Ekholm om sin bakgrund och sina erfarenheter från en lång karriär i det finsk-svenska näringslivet. Tommy är advokat till professionen och han brukar kallas Mr. Handelskammaren av dem som fått ta del av hans helhjärtade insats för att främja relationerna mellan personer och företag.

”Jag har en finländsk bakgrund, född i Helsingfors, men bosatt i Stockholm sedan elva års ålder, uppfostrad och utbildad i Sverige. Mina långvariga kontakter till Finland och det finländska näringslivet började mer eller mindre av en slump. Efter jur.kand-examen satt jag ting vid Stockholms tingsrätt och skulle söka jobb. Alternativet var en akademisk karriär, vilket stöddes av mina professorer. Då fick jag tips om en advokatbyrå som sökte en biträdande jurist. Jag tog kontakt och man blev intresserad av min finländska bakgrund,” berättar Tommy.

Det var Styrbjörn Gärde, en legendarisk affärsjurist, som fattade intresse för Tommy efter att byrån hade arbetat upp en omfattande amerikansk klientportfölj och såg sig om efter nya marknader. Tommys bakgrund passade in för att utveckla relationerna till finländska företag och snart satt Tommy på ett hotell i Helsingfors för att under tre dagar besöka advokatbyråer och skapa nya kontakter.

”Det var en bra start med bland annat skogsbolaget Kymmene som ny kund. Som bäst hade vi sju av de tio största finska bolagen som kunder.”

Flygande start i eget bolag

För femtio år sedan, i oktober 1974, startade Tommy en egen advokatbyrå tillsammans med tre andra kollegor. ”Både sjuttio- och åttiotalet var en framgångsrik tid för integreringen av finskt och svenskt näringsliv. Företag som Neste och Nokia genomförde ett stort antal ackvisitioner med stor spännvidd. Jag kommer ihåg när Neste köpte Tudors gamla batterifabrik i Nol på västkusten som ett led i sin expansion på den svenska kemiindustrimarknaden. De gamla ägarna hade misskött företaget och grävt ner batterier i marken och inte sanerat tomten. Neste stod inför stora saneringskrav, bland annat från föräldrar vars barn klagade över hälsoproblem. Dåvarande koncernchefen Jaakko Ihamuotila kom till platsen och valde att stänga projektet i en oerhört dramatisk process.”

Ett annat minne är Nokias stora reklamkampanj med byrån Observera i slutet av åttiotalet. Över hela Sverige publicerades annonstavlor upp med frågor på finska utan avsändare, vilket väckte en enorm uppmärksamhet. Några dagar senare dök svaren upp på svenska med Nokias namn, en omtalad profileringskampanj med blåvit profil. Tommy säger att också hans andra kund Neste inledde ett samarbete med byrån.

Tommy arbetade mycket hårt i en intressant tid. ”Jag var ung och stark och har enbart goda minnen från den finländska expansionen i Sverige. Vår firma utvecklades, men en dag kände jag att det var dags att släppa den. Jag blev delägare i Gunnar Lindhs Advokatbyrå, i dag en del av den internationella koncernen DLA Piper. Verksamheten utvecklades från ca 30 jurister 1993 och 8 delägare till dagens närmare 200 jurister.”

Tommy har fortsatt sin verksamhet som affärsjurist i mindre skala i det egna bolaget Advokatfirman Tommy Ekholm AB. ”Jag är väldigt glad att ha fått vara med i det finsk-svenska nätverket i alla år. Jag är äldre och mindre snabbfotad nu, men erfarenheten överväger, hoppas det kan kallas klokskap. Det har varit oerhört lyckosamt och jag anser att jag haft en väldig tur i livet. Bitarna har fallit på plats.”

En decennielång relation till handelskammaren

Tommy har hunnit avverka åtta verkställande direktörer sedan han i början av sjuttiotalet började delta i verksamheten. Han har suttit i styrelsen länge och upplevt många faser i verksamheten. Någon gång har det hettat till och Tommys juridiska kunskaper har kommit väl till pass, men för det mesta har allt löpt väl i gott samförstånd. Ibland har arbetet innehållit spännande ögonblick som en resa med privatplan från Bromma till Helsingfors med den dåvarande styrelseordföranden Curt G. Olsson och andra svenska medlemmar av fullmäktige och styrelsen. Framme i Finland väntade statsminister Esko Aho och en middag på den legendariska restaurangen Savoy.

En mycket dramatisk händelse inträffade när den unge juristen Tommy fick ett samtal tidigt på måndag morgon den 23 mars 1970. Handelskammarens dåvarande VD Caj Lindén hade kvällen innan varit på middag hos Herbert Obermark, som är känd för att ha skapat kampanjen ’Finn Finland’, som satte finsk export på kartan i Sverige. På väg mot båten till Finland kraschade en mötande bil rakt in i Herberts bil – han och hans fru och de två minderåriga döttrarna omkom, medan Caj överlevde i passagerarsätet. Tommy fick i uppdrag att besöka Herberts hem och slogs av att allt var så välstädat, ’det var som om de ville lämna allt i ordning efter sig.’

Efter olyckan kom Tommy in i handelskammarens verksamhet tillsammans med de personer som arbetade som VD. ”Jag kände till exempel Leif Hernberg väl från tiden jag arbetade med Nokia och också hans äldre bror, som hade en ledande roll på Kymmene.”

Nya tider och en stark handelskammare

Tommy har upplevt Finlands förändring, från ett land som måste ta hänsyn till varje yttrande från Sovjetunionen till ett land som visat Sverige vägen in i Nato, en stor kontrast mot hur det var innan.

”Jag kommer ihåg när president Mauno Koivisto fick en känslig fråga av en svensk journalist rörande Sovjetunionen och avgav ett sfinxliknande svar: ’På den frågan svarar jag ingenting, men ni skall veta att jag kunde ha gett ett ännu knappare svar.”

Tommy berättade senare anekdoten för president Sauli Niinistö, som skrattade gott. ”Ingen kritik var tillåten under en viss period, men nu är det annorlunda tider.”

På frågan om Tommys relation till handelskammaren i dag svarar han att handelskammaren funnits i hans liv på ett väsentligt och trevligt sätt. ”Jag tycker att handelskammarens chefer skött sig väldigt väl. Nuvarande VD Kjell Skoglund är en murbräcka, en naturkraft. När vi i styrelsen anställde honom såg vi på hans framfart med skräckblandad förtjusning – han har visat sig vara en strålande ledare som förstärkt handelskammarens ställning och ekonomi. Handelskammarens utveckling de senaste åren har gått parallellt med det goda samarbetet mellan Finland och Sverige ekonomiskt, militärt och politiskt. Det råder ingen tvekan om att handelskammaren i dag är en viktigare partner än någonsin i arbetet med att främja handelsrelationerna mellan Finland och Sverige, särskilt för små och medelstora företag.”

Tommy säger att styrelsen upplever det som enastående att handelskammaren lyckats värva ett så stort antal guldmedlemmar. ”Det är som i livsmedelshandeln – man kan lyckas få in nya produkter, men en introduktion räcker inte - varorna måste sälja i längden. Jag är full av beundran och förtröstan för handelskammaren sätt att sköta sitt uppdrag.”

Relaterade artiklar