Nyheter

Karl-Henrik Sundström – Finsk-svenska handelskammarens nya styrelseordförande

Tage Erikson
Karl-Henrik Sundström – Finsk-svenska handelskammarens nya styrelseordförande

Finsk-svenska handelskammaren har sedan årsmötet i maj 2023 en ny styrelseordförande. Karl-Henrik Sundström tog då över posten efter Handelskammarens mest långvarige ordförande Lars G. Nordström, som ledde styrelsen under perioden 2000–2023. Med tunga styrelseuppdrag som ordförandeposterna i börsbolaget Boliden och Investorägda Mölnlycke tillför Karl-Henrik Sundström ett omfattande internationellt nätverk, kryddat med ett starkt engagemang och många personliga kontakter inom den finsk-svenska handeln.

”Som ny styrelseordförande är det viktigt för mig att se över Finsk-svenska handelskammarens strategi. Vad vill man vara om fem år och hur kan handelskammaren fortsätta att bidra till utvecklingen av den finsk-svenska handeln?”

Karl-Henrik Sundström, uppvuxen i Göteborg och i Stockholm, har i sitt CV en mångsidig internationell karriär inom flera av näringslivets tyngsta sektorer. Han har lärt känna den finska industrin och dess beslutsfattare både som konkurrenter och kollegor, till exempel i sin roll som VD för Stora Enso AB, som han lämnade i början av 2020.

”Redan under min tid på Ericsson fick jag kontakt med nyckelpersoner inom Nokia som Jorma Ollila och Sari Baldauf. När jag 2012 anställdes som vice VD och CFO på Stora Enso bodde jag i Helsingfors flera dagar i veckan fram till början av 2020, då jag lämnade pendlandet och återvände till familjen i Stockholm.”

Men, kontakterna till Finland består, inte minst inom nätverket CLC (Climate Leadership Coalition), Europas största NGO-nätverk för företag engagerade i klimatfrågor. Nätverket grundades i Finland 2014 och har 96 medlemmar – företag, universitet, städer och forskningsinstitut. Karl-Henrik Sundström är ordförande i CLC och har där kontakt med gamla vänner som Kones avgående VD Henrik Ehrnrooth, Nokias tidigare VD Pekka Ala-Pietilä och andra viktiga beslutsfattare som Kones styrelseordförande Antti Herlin, Finlands före detta statsminister och Nordeas nuvarande direktör för samhällsrelationer Jyrki Katainen samt Finlands Banks tidigare chefdirektör och före detta finansminister Erkki Liikanen. Han har ett stort engagemang i grön teknologi och i omställningen till ett hållbart samhälle, illustrerat bland annat genom en styrelsepost i det danska vindturbinföretaget Vestas.

Res till Finland om du vill göra affärer!

”Genom mina kontakter i Finland har jag lärt mig att det finns vissa saker som man bör delta i för att vinna respekt. Presidentens mottagning på självständighetsdagen den 6 december är en, Försvarsmaktens fanfest den 4 juni är en annan. Och en sak är säker – vill du göra affärer med finländare – åk till Finland, prata med dem och gör inte felet att förutsätta det motsatta. På 40 minuter når man en av Sveriges viktigaste marknader. Det är också noga med hur man uttrycker sig, att tala svenska med finlandssvenskar och att å andra sidan inte tvinga någon med finska som modersmål att tala svenska om de känner sig osäkra. Det är inget märkligt med en trespråkig miljö i Finland, finska, svenska, engelska. Finländarna tar ordagrant på det du säger. Sedan gäller också att ett handslag är ett handslag. Och det är dags att döda myten att beslutsfattandet skiljer sig åt mellan våra länder, den tidigare hierarkin på finsk sida och obeslutsamheten på svensk sida är historia.”

Enligt Sundström är Finlands goda sida att man alltid kan lita på vad man säger, att dialogen är konkret och att det man faktiskt tycker förmedlas. Sveriges goda sida är kreativitet inom teknisk innovation, kultur och hantering av varumärken och marknadsföring. Finland behöver jobba med sitt nationella självförtroende; trots alla framgångar i ishockey gör finländarna sig mindre än de är. ”Jantelagen kunde ha varit uppfunnen i Finland.”

Karl-Henrik Sundström påpekar att grundlagen i Finland tryggar de svenskspråkigas rättigheter. ”Alla dokument från regeringen och övrigt offentligt material finns på svenska. All märkning på produkter är också på svenska. Och i Finland vet man exakt vad som händer i Stockholm, men i Stockholm vet man mer om London än om sin granne i öster.”

Han har några personliga favoriter i Helsingfors, till exempel den klassiska Tölökrogen Lehtovaara och den legendariska puben Seahorse. ”Helsingfors har mycket bra restauranger tack vare den täta koncentrationen av internationella exportföretag.”

Handelskammaren är en bra plattform

Innan Karl-Henrik Sundström valdes till ny styrelseordförande hade han lärt känna Finsk-svenska handelskammaren som ledamot i fullmäktige.

”För Stora Enso, ett bolag med en omfattande verksamhet i Sverige och i Finland, är handelskammaren en plattform som passar bolaget rätt bra som mötesplats på flera nivåer. Som stort företag har Stora Enso egna kontakter, men inom handelskammaren kan man träffa små och medelstora företag, som är eller kan bli våra leverantörer. Det är viktigt för vår gemensamma tillväxt.”

Vid möten på ambassaderna i Stockholm och Helsingfors lärde Karl-Henrik Sundström känna handelskammarens VD Kjell Skoglund och också Sveriges Helsingforsambassadör genom gemensamt veckopendlande mellan huvudstäderna.

”Sedan kontaktade fullmäktiges ordförande Jacob Wallenberg mig och frågade om jag kunde tänka mig att ta över ordförandeposten i styrelsen efter Lars G Nordström, som aviserat sin avgång. En del av mitt hjärta är i Finland och då var beslutet inte svårt. Jag har gjort släktutredningar och i slutet av 1500-talet vandrade min förfader Oskar västerut över Kvarken från Savolax på flykt undan Klubbekriget.”

Från Australien till Stockholms skärgård

”Jag växte upp i en vanlig familj med en lillasyster och en storebror. Militärtjänsten gjorde jag som båtschef vid kustartilleriet, började sedan plugga ekonomi i Uppsala och Stockholm, antogs till ett traineeprogram på Ericsson och har sedan gått genom utbildningen Advanced Management Program vid Harvard Business School. Under tiden på Ericsson fick jag chansen att arbeta i Argentina – talar fortfarande lika bra spanska som engelska – och som VD på Ericsson Australia.”

Under åren 2003–2007 var Karl-Henrik Sundström CFO och vice VD på koncernnivå på Ericsson, bytte sedan bana till en tjänst som CFO på det nederländska halvledarföretaget NXP Semiconductors fram till 2012 då han efterträdde Markus Rauramo, Fortums nuvarande VD, som CFO på Stora Enso.

”Ett skäl till att återvända från Holland till Norden var familjen, som inte ville flytta. Jag har två tvillingdöttrar, 32 år, en som doktorerar i Uppsala och en som är polis. Vår son avlägger en mastersexamen i internationella relationer på Irland efter att ha studerat nationalekonomi. Min fru driver ett eget företag. Vi bor i Stockholms innerstad och har ett lantställe i Stockholms skärgård och en gård i södra Spanien. På fritiden umgås jag gärna med våra två hundar, som gillar rejäla promenader i skogen.”

Det finns ingen risk att tiden skulle kännas lång för Karl-Henrik Sundström. Förutom de nämnda styrelseuppdragen sitter han också i styrelsen för Ahlstrom Oyj, där han deltog i utköpet från börsen, och i flera mindre företag, bland annat musikföretaget Tracklib Holdings.

Finsk-svenska handelskammaren hälsar Karl-Henrik Sundström välkommen till vår krets och vi ser alla med förväntan fram emot samarbetet.

Bild: Boliden

Relaterade artiklar