Kommande evenemang

Möjligheter på den svenska marknaden – Österbotten som vägvisare

Möjligheter på den svenska marknaden – Österbotten som vägvisare

Sverige erbjuder många möjligheter för finska företag. Hur kan vi bättre utnyttja finsk-svenska synergier? Trots goda förbindelser finns det fortfarande potential för ökad export. Välkommen till ett seminarium i Vasa den 31 oktober.

Sverige har en stabil marknad med efterfrågan på högkvalitativa produkter, vilket ger finska företag chansen att expandera och bygga hållbara affärsrelationer. Ökad export främjar innovation, skapar jobb och stärker Finlands ekonomiska framtid, samtidigt som det stärker det nordiska samarbetet och ökar regionens globala konkurrenskraft.

Seminariet ger insikter i hur finska företag har navigerat på den svenska marknaden och vad vi kan lära oss av deras framgångar och misslyckanden. Är den unga generationen redo för hård konkurrens och vad kan vi tillgodogöra oss av den åländska mentaliteten? 

Internationalisering kräver noggranna förberedelser och en vilja att ständigt lära nytt och utvecklas.

Seminariet arrangeras i samarbete med LokalTapiola Österbotten.

Till anmälan

Fakta om seminariet

Datum: Torsdag 31 oktober 2024 kl. 9.00 – 12.30. Seminariet inleds med frukost och avslutas med lunch
Plats: Vasa Ritz, Kyrkoesplanaden 22, Vasa
Anmälan: Senast 23 oktober via anmälningsformuläret.
Övrigt: Seminariet hålls på finska och svenska. Begränsat antal platser. Anmälan är bindande. Kom ihåg att meddela om du får förhinder.

PRELIMINÄRT PROGRAM

09:00

Mingel med frukost och kaffe

09:30

Välkomsthälsning

  • Janne Jokinen, ställföreträdande beskickningschef, Finlands ambassad i Sverige
  • Joel Sunabacka, vd, LokalTapiola Österbotten
  • Kjell Skoglund, vd, Finsk-svenska handelskammaren

09:50

Peter Wiklöf
Från Åland till Sverige - dynamiken i väst ger grund till mångsidig tillväxt
Peter Wiklöf, VD och koncernchef för Ålandsbanken

Ålandsbanken grundades 1919 på Åland med målet att stödja den lokala ekonomin. Under 1980-talet expanderade banken till Finland och Sverige, och blev en stark finansiell aktör i regionen. Peter Wiklöf, VD och koncernchef för Ålandsbanken, har varit en central kraft i bankens expansion och modernisering. Han reflekterar över etableringen i Sverige, som öppnade upp en mängd nya möjligheter och där marknadens dynamik har skapat en god grund för diversifierad verksamhet och tillväxt.

10:15

Tuomas Saikkonen

En internationell och innovativ framgångshistoria
Tuomas Saikkonen, vd, Vilpe
Vilpes VD Tuomas Saikkonen berättar om en inspirerande österbottnisk framgångshistoria. Vilpe är ett strålande exempel på hur framgång inte behöver vara bundet till geografiskt läge, utan snarare till expertis och ambition. Internationaliseringen har varit fylld av både utmaningar och framgångar, och Saikkonen berättar hur företaget hanterat dessa erfarenheter längs vägen.

10:40

Staffan Snellman

Nyckeln till framgång i Sverige: Förstå marknaden och anpassa dig till den lokala kulturen
Staffan Snellman, exportdirektör, Snellmans Köttförädling Ab
Exportdirektör och andra generationens företagare Staffan Snellman berättar hur familjeföretaget framgångsrikt har tagit sig igenom föränderliga tider och senare etablerat sig på den svenska marknaden. Genom att arbeta långsiktigt, med lyhördhet och tålamod, bygger man upp en stark närvaro. Både den svenska dagligvaruhandeln, och svenska kunders preferenser, skiljer sig från hemmamarknaden, och nyckeln till framgång är att anpassa sig till lokala förutsättningar och kultur.

11:05

Nina Ingves

Nordisk identitet och ledarskapskompetens bland unga
Nina Ingves, chef för StartupHub Vasa Hanken
Hur garanterar vi att nästa generation har de verktyg som behövs för att bygga ett konkurrenskraftigt Finland? Med Nina Ingves chef för StartupHub Vasa Hanken diskuterar vi universitetens roll och hur bildningen stöder god utveckling i samhället. Vilka egenskaper behöver de färska företagen ha för att klara av tillräcklig tillväxt?

11:20

Paneldiskussion mellan talarna om Österbotten,
internationalisering och framtida utmaningar samt möjligheter

Österbotten har historiskt kallats för exportkusten och regionen visar ett gott exempel för hela Finland hur handel med utlandet och framför allt Sverige bör idkas. Vad gör regionen unik? Hur kan vi öka på tillväxten bland företagen? Vad krävs för en lyckad internationaliseringsprocess?

I panelen diskuteras även Finlands och Sveriges roll i framtiden och hur regionen kan lyckas hållas konkurrenskraftig i en global värld, samt vilken form av samarbete bland länderna ökar på synergierna och ett starkare Norden.

Deltagare:

  • Kristian Schrey, VD, Viexpo
  • Joel Sunabacka, vd, LokalTapiola Österbotten
  • Camilla Wikman, marknadsföringsdirektör, Prevex
  • Robin Tallberg, Investment Manager, CapMan Growth
Moderatorer:
  • Hannah Malkamäki, affärsområdesdirektör, LokalTapiola Österbotten
  • Tua Takasu, projektledare, Finsk-svenska handelskammaren

11:50

Lunch med fortsatt mingel

Relaterade artiklar