Kommande evenemang

Seminarium: Finlands ekonomiska utmaning

Seminarium: Finlands ekonomiska utmaning

Finsk-svenska handelskammaren arrangerar i samarbete med Finska Vetenskaps-Societeten, Norsk-Finska Handelsföreningen NOFI ett seminarium med titeln "Finlands ekonomiska utmaning – tillväxt och innovation i en förändrad värld" i Helsingfors den 19 mars 2025.

Bankkrisen 2008 skakade om världsekonomin men de flesta länder återhämtade sig snabbt – dock inte Finland. Nokias kollaps, från sin tidigare världsledande position, försvagade landets ekonomi då inga andra företag tog över dess roll. Många framgångsrika uppstartsbolag har sålts internationellt istället för att expandera i Finland, och utländska investeringar har varit begränsade och lågt förädlade. Den tidigare närheten till Ryssland som exportmarknad har förlorat sin betydelse i och med stängda gränser och avbruten handel.

Finlands export utgörs alltmer av bulkvaror istället för högförädlade produkter, till skillnad från de nordiska grannländerna, som uppvisar kontinuerlig ekonomisk tillväxt. Hur står sig Finlands tjänstesektor, och håller landet jämna steg med innovation och högteknologi? Och vad har Danmark, Norge och Sverige gjort rätt, som Finland missat?

Seminariet jämför de nordiska ekonomierna och identifierar orsaker till skillnaderna. Är problemen demografiska, kulturella, språkliga eller kopplade till Finlands perifera läge? Eller finns orsakerna i strukturella problem och stelhet i arbetsmarknaden? Vad behöver Finland stärka och utveckla för att nå tillväxt igen?

Fakta om seminariet

Tidpunkt: 19.3.2025 kl. 14.00–16.00 (lunch kl. 13-14)
Plats: Handelsgillet, Kaserngatan 23, Helsingfors
Språk: Svenska
Anmälan: Senast 11.3 via anmälningsformuläret »
Övrigt:
Begränsat antal platser
Organisatörer: Finsk-svenska handelskammaren, Finska Vetenskaps-Societeten, NOFI Norsk-Finska Handelsföreningen.

Till anmälan

Program:

14.00

  • Öppning: Kjell Skoglund, VD på Finsk-svenska handelskammaren

14.15

Laura Hartman
  • Sverige vs. Finland – Näringsliv, arbetsmarknad och ekonomisk tillväxt
    Laura Hartman, finländare, nationalekonom och tidigare chefsekonom på Landsorganisationen i Sverige (LO). Hartman har varit verksam som forskare och analytiker i både akademiska och offentliga sammanhang och är känd för sin förmåga att kombinera ekonomisk analys med samhällsperspektiv. På seminariet analyserar och jämför hon Sveriges och Finlands näringsliv och belyser skillnader och likheter i hur näringsliv och politiska strukturer samverkar, med fokus på arbetsmarknadens roll, arbetsfreden och företagens organisatoriska förutsättningar, och ger en förståelse för hur dessa faktorer påverkar ekonomisk tillväxt i bägge länder.

14.40

Philip Aminoff
  • Utmaningar och möjligheter för Finlands exportberoende ekonomi i en geopolitiskt osäker värld
    Philip Aminoff är en finländsk företagsledare och entreprenör med en lång karriär inom familjeföretag och styrelsearbete, med ledande positioner i flera företag, inklusive ordförandeskap i Tenetor, Helvar Merca och Helectron, samt vice ordförandeskap i Veho, Helvar, Fastems och Electrosonic. Aminoff kommer att belysa de ekonomiska utmaningarna som Finland står inför i dagens globala och föränderliga marknad. Han kommer att ge en inblick i hur de strukturella problemen i Finlands ekonomi, inklusive exportberoende och konkurrenssituation, påverkar landets tillväxtmöjligheter. Dessutom kommer han att analysera hur den svaga utvecklingen i Tysklands ekonomi, som är en av Finlands viktigaste handelspartners, får konsekvenser för det finländska näringslivet och framtida ekonomiska utsikter.

15.05

Edvard Johansson
  • Produktivitet, språk och handel: Vad formar Finlands konkurrenskraft?
    Edvard Johansson är professor i nationalekonomi vid Åbo Akademi med en bakgrund vid Svenska handelshögskolan, Näringslivets forskningsinstitut ETLA och Lehman Brothers. Hans expertis sträcker sig över hälsoekonomi, makroekonomi och arbetsmarknadsfrågor. Till en början analyserar Johansson de senaste 20 årens produktivitetsutveckling i Finland och Sverige och identifierar vissa faktorer som kan förklara Sveriges starkare tillväxt. Vilka ekonomiska och strukturella skillnader har gett Sverige ett försprång – och vad kan Finland lära sig av detta? Johansson tar även fram ny kvantitativ forskning om det svenska språkets betydelse för handel med Sverige och Norden. I en alltmer globaliserad värld där engelska dominerar, spelar svenskkunskaper fortfarande en roll för företagens beteende på den nordiska marknaden? Johansson presenterar insikter om hur språkkompetens påverkar affärsrelationer och exportmöjligheter.
Sylvia Bjon

15.30 Panel

  • Moderator Sylvia Bjon, nyhetschef för politik- och ekonomiredaktionen på HBL

Finlands ekonomiska framtid
Panelen kommer att utforska Finlands ekonomiska landskap och ta upp viktiga teman som ekonomiska reformer, företagsklimat och kompetenser. Vi kommer att undersöka hur dessa faktorer kan samverka för att stärka Finlands globala konkurrenskraft.

Panelister:

  • Penna Urrila, ledande ekonomist vid Finlands näringsliv (EK)
  • Lars Hagebris, Director, International Operations, Invest in Finland at Business Finland
  • Anna Ekelund, Analyschef, Dagens Industri

Delta i en dynamisk diskussion om strategier för att säkra Finlands ekonomiska framtid.

 

Relaterade artiklar