Kommande evenemang

Synergier mellan kultur och näringsliv

Synergier mellan kultur och näringsliv

I samarbete med Norsk-Finska handelsföreningen (NOFI) arrangerar vi ett seminarium om synergier mellan kultur och näringsliv. Seminariet äger rum på Norges ambassad i Helsingfors och öppnas av Norges ambassadör Wegger Strømmen.

I dagens ekonomiska klimat, där både företag och kultursektorn möter stora utmaningar, är det viktigare än någonsin att hitta nya samarbetsformer. Den traditionella modellen där företag sponsrar kulturella evenemang är inte längre tillräcklig. Däremot har stora företag redan etablerat framgångsrika kulturprogram, där konst, musik och design blir en central del av verksamheten. Samarbetet och öppnar upp för en ny form av interaktion, där kulturen blir en integrerad del av företagets varumärke och upplevelse. På seminariet berättar Andreas Sønning, docent vid Norges musikhögskola, om hur kulturprogrammen på större företag kommer till och hur mindre företag kan dra nytta av samarbete med lokala kulturella aktörer.

Seminariet tar även fasta på hur enskilda kultursatsningar kan finansieras. När ett av Nordens största filmprojekt, Elf, står i rampljuset, handlar det inte bara om konstnärlig vision – det är ren business. Med stora investeringar i ryggen är målet att säkra att investerarna får tillbaka varje krona de satsat. Filmproduktion är en affärsstrategi lika mycket som ett kulturprojekt. Prisbelönta regissören Joonas Berghäll, ger en inblick i hur finansieringen av ett sådant storskaligt filmprojekt går till, hur denna nordiska film bevarar kulturarv, främjar lokala talanger och hur man bygger produktion för en global arena.

Annika Mylläri, musikchef på Centria, talar kring hur musik fungerar som en stark förbindelselänk och främjar utbildning och samhällsengagemang i Norden. Genom samarbete bevarar vi vårt immateriella kulturarv och skapar vägar för framtida kulturellt och utbildningsmässigt utbyte inom konsten. Den gemensamma diskussionen leds av Mats Granfors, Senior Lecturer, programledare för Creative Music Production och projektspecialist på Nordic Music Creators, ICH.

Kom och låt dig inspireras av nya sätt att förena kultur med business och forma framtidens affärsmodeller!

Till anmälan

Fakta om seminariet

Dag: 26 november 2024
Tid:
Klockan 14.00-17.00
Plats: 
Norges ambassad, Rehbindervägen 17, Helsingfors
Språk:
 Engelska och svenska (presentationer på engelska)
Anmälan:
Via NOFI:s anmälningsformulär 

Läs mera om seminariet på NOFI:s hemsida

Program:

  • Öppningsanförande
  • Norges ambassadör Wegger Strømmen
  • Docent Andreas Sønning
    Creative scenic production as a tool for integrated cultural programs, with an emphasis on value profiling, relationship building, and market communication
  • Regissör Joonas Berghäll
    Filmproduktion som affärsstrategi och kulturprojekt: Finansiering, kulturarv och globala ambitioner
  • Annika Mylläri, musikchef på Centria
    Musik som en förbindelselänk: Främjande av utbildning, gemenskap och kulturellt utbyte i Norden
  • Diskussion under ledning av Mats Granfors, Senior Music Lecturer, Novia
  • Mingel och uppfriskande

Läs mera om seminariet på NOFI:s hemsida